Priprema zimnice obilježje je jeseni i hladnijih dana. U mnogim našim porodicama to je tradicija i čuvaju se stari recepti za: ajvare, kisele salate, bestilje, razne džemove, sokove, slatka kako bismo i u hladnim zimskim danima uživali u povrću i voću u nešto drugačijem obliku. Neki bi rekli da je sve postalo preskupo, da se ne isplati praviti domaću zimnicu, ali osjećaj pogleda na pun špajz šarenih tegli i uživanja u radu svojih ruku i neopisivom mirisu domaće hrane ne može se nadomjestiti nikakvim pričama o novcu i budžetu.
Ovom prilikom Vam donosimo jednostavne recepte za pripremu zimnice, u ovom slučaju recept za talijansku salsu i pripremu soka od nane.
Talijanska salsa
Talijanska salsa je dugo poznato jelo koje se koristi da bi se začinilo meso, bilo to kuhano ili meso sa roštilja/prženo. Osim toga, koristi se za tjesteninu i sve vrste pizze.
U nastavku potrebni sastojci i priprema:
- 3 kg zrelog paradajza (mesnatih)
- 500 g sitno nacjeckanog crvenog luka
- 10 češnjeva bijelog luka
- origano
- peršin
- celer
- bosiljka
- 1 žlica soli
- 2-3 žlice šećera
- biber (po želji)
- 1 dcl ulje za prženje
Priprema:
- Paradajz oprati, uroniti u ključalu vodu pa u hladnu uroniti i oguliti.
2.Sjemenke i tekućinu ocijediti a meso paradajza izrezati na kockice.
3.Luk izrezati i popržiti na ulju da postane staklasto.
4.Dodati paradajz, promiješati i kuhati na laganoj vatri dok se paradajz ne raskuha, oko 20 minuta.
5.Dodati začine po vlastitom ukusu. Osobito pripaziti na šećer i sol jer ovise o slasti paradajza.
6.Kratko nakon dodavanja začina prokuhati i nalijevati u flaše.
Otvorenu salsu obavezno držati u hladnjaku.
Sok od nane
Sok od nane poznat je već odavno u našoj tradiciji i tradicionalnim napitcima. Osvježavajućeg okusa i možemo reći da je kao hladan čaj od nane sa malo limuna.
U nastavku potrebni sastojci i priprema:
- 300 gr svježe nane (mente)
- 5-6 kašika šećera
- 3 kesice limuntosa
- 3 l vode
- 3 kg šećera
Priprema:
- Svježu nanu sperite hladnom vodom kako bi uklonili prašinu sa nje. Potom je sitno isjecite makazama ili nožem.
2.Usitnjenu nanu pomešajte sa 5-6 kašika šećera i limuntusom i dobro izgnječite rukama.Sve prelijte sa 3l vode i ostavite da odstoji 24h.
3.Poslije 24h procjedite sok kroz gazu i u dobijenu tečnost dodajte 3kg šećera.Ostavite da odstoji još 24h kako bi se šećer istopio. Povremeno promješajte sok.
4.Dobijeni sirup sipajte u staklene flaše ili u plastične ukoliko želite da ga zaledite.
Pripremila: Nerma Fazlić