BIHVIJESTI

Uposlenici Nacionalne biblioteke pozivaju na protestnu šetnju: Alarm pred gašenje ove važne institucije

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUB BiH) pozivaju na mirnu protestnu šetnju koja će se održati 15. augusta s početkom od devet sati.

 

Kako navode u svom zvaničnom saopćenju, okupljanje počinje ispred NUB BiH u 9:00 sati, nakon čega će se uputiti prema zgradama Vlade Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo te završiti ispred Vijeća ministara BiH u 11:55 sati.

NUB BiH, institucija koja je osnovana 31. oktobra 1945. godine i koja je preživjela ratne strahote, danas se suočava s opasnošću gašenja zbog neadekvatnog finansiranja i nebrige nadležnih organa, što je nedopustivo za instituciju koja je temelj kulturnog i obrazovnog identiteta naše zemlje.

Nacionalna biblioteka je temeljni stub obrazovnog i kulturnog razvoja Bosne i Hercegovine. Ova institucija osigurava pristup neprocjenjivim resursima za istraživače, studente i širu javnost te igra ključnu ulogu u očuvanju i promociji našeg jezičkog i kulturnog nasljeđa.

Ona predstavlja javnu i kulturnu instituciju i ima ključnu ulogu u očuvanju identiteta Bosne i Hercegovine. Kroz svoje dragocjene arhive, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine čuva temelje nacionalne prošlosti, pružajući ključne uvide u razumijevanje i cijenjenje vlastite historije.

“Njeno gašenje bi značilo ne samo gubitak vrijednih bibliotečkih i arhivskih fondova, već i slabljenje akademske i kulturne zajednice koja se oslanja na ove resurse za razvoj i inovacije”, navode uposlenici ove institucije.

Zbog svega navedenog, njeno propadanje ne bi samo osiromašilo našu intelektualnu baštinu, već bi ozbiljno ugrozilo temelje državnosti.

“Bez stabilnog i trajnog rješenja za finansiranje i upravljanje, riskiramo dugoročne posljedice po obrazovni i kulturni sektor naše zemlje”, dodali su.

Ruta šetnje:

  • Početak: Kampus UNSA (ispred NUB BiH) – okupljanje u 9:00 sati;
  • Prva stanica: Zgrada Vlade Federacije BiH;
  • Druga stanica: Zgrada Vlade Kantona Sarajevo;
  • Završetak: Ispred zgrade Vijeća ministara BiH u 11:55 sati.

Povezane objave

Back to top button