SVIJETVIJESTI

Međunarodni dan demokratije

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2007. godine odlučila da se 15. septembar obilježava kao Međunarodni dan demokratije — u cilju promovisanja i održavanja principa demokratije — i pozvala sve države članice i organizacije da obilježe taj dan na odgovarajući način, koji doprinosi podizanju svijesti javnosti.

Tema Međunarodnog dana demokratije 2024. je „Navigacija AI za upravljanje i angažovanje građana“.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana demokratije je fokusirana na važnost vještačke inteligencije kao alata za dobro upravljanje. U svojoj poruci povodom obilježavanja praznika, generalni sekretar Antonio Gutereš napominje da vještačka inteligencija ima potencijal da unaprijedi učešće javnosti, jednakost, bezbjednost i ljudski razvoj, ali upozorava da bi, “ako se ne kontrolišu”, njene opasnosti „mogle imati ozbiljne implikacije po demokratiju, mir i stabilnost”.

Efikasno upravljanje vještačkom inteligencijom na svim nivoima, uključujući i međunarodne, je ključno, navodi generalni sekretar, podsjećajući da je Savjetodavno tijelo visokog nivoa za vještačku inteligenciju nedavno objavilo izvještaj „sa preporukama o iskorišćavanju prednosti vještačke inteligencije uz ublažavanje rizika“.

Vrijednosti slobode, poštivanja ljudskih prava i načelo održavanja povremenih i pravih izbora općim pravom glasa ključni su elementi demokratije. S druge strane, demokratija,  vladavina prava i poštivanje ljudskih prava temelj su otpornih, uključivih i miroljubivih društava. Na taj način se jamči sloboda, promiče održivi razvoj i štiti dostojanstvo i prava svake osobe.

Povezane objave

Back to top button