MAGAZINVIJESTI

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača: Povećanje svijesti o ključnoj globalnoj zaštiti

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača: Povećanje svijesti o ključnoj globalnoj zaštiti

Svake godine, 16. septembra, svijet obilježava Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, datum koji služi kao podsjetnik na važnost očuvanja ozonskog sloja i borbu protiv supstanci koje ga oštećuju. Ovaj dan, ustanovljen od strane Ujedinjenih nacija, ima za cilj podizanje svijesti o značaju ozonskog omotača u zaštiti Zemlje i životne sredine.

Šta je ozonski omotač i zašto je važan?

Ozonski omotač je sloj ozona koji se nalazi u stratosferi, oko 10 do 30 kilometara iznad Zemljine površine. Ovaj sloj igra ključnu ulogu u zaštiti života na Zemlji jer apsorbuje većinu štetnih ultraljubičastih (UV) zraka Sunca. Bez ozonskog omotača, UV zračenje bi bilo znatno intenzivnije, što bi moglo izazvati ozbiljne posljedice po ljudsko zdravlje, uključujući povećanje broja slučajeva raka kože i očnih oboljenja, kao i negativne efekte na biljni i životinjski svijet.

„Montrealski protokol je najuspješniji međunarodni sporazum u zaštiti okoliša koji danas broji 197 zemalja članica.brzim i nekontroliranim razvojem čovječanstva, osobito nakon industrijske revolucije, došlo je do narušavanja ravnoteže prirodnih  zemljinih procesa. Kao posljedica uslijedile su klimatske promjene koje su posljednjih godine sve uočljivije: porast globalne temperature, oštećenje ozonskoga omotača, porast količine ultraljubičastog zračenja koje dopire na Zemlju, pa time i porast kožnih oboljenja, otapanje ledenjaka i učestalije poplave itd. Brojne biljne i životinjske vrste nestaju.“ – istakao je Muhamed Omerović, predsjendik Ekološkog saveza Eko zeleni.

Problem ozonskog sloja: Ozon-depresija

Tokom 20. stoljeća, ljudska aktivnost je dovela do značajnog oštećenja ozonskog sloja. Korištenje hemikalija kao što su klorofluorohidrati (CFC) i haloni u industriji, poljoprivredi i svakodnevnim proizvodima stvorilo je ozbiljan problem. Ove supstance su se akumulirale u atmosferi i dovele do stvaranja “ozonskih rupa,” najpoznatijih u polarnim regionima. Ove rupe su rezultirale povećanjem UV zračenja koje dolazi do površine Zemlje.

Globalne mjere za očuvanje ozonskog sloja

Međunarodni odgovor na ovaj problem došao je kroz Protokol iz Montreala, sporazum koji je usvojen 1987. godine sa ciljem da se smanji proizvodnja i potrošnja supstanci koje oštećuju ozonski sloj. Ovaj sporazum je bio jedan od najuspješnijih ekoloških sporazuma u historiji, sa većinom zemalja koje su se pridružile i implementirale mjere za smanjenje upotrebe štetnih hemikalija.

Zahvaljujući ovom protokolu, proizvodnja CFC-a i drugih opasnih supstanci drastično je smanjena, što je dovelo do postepenog obnavljanja ozonskog sloja. Prema posljednjim izvještajima, ozonski omotač se očekuje da se potpuno oporavi do sredine ovog vijeka, ukoliko se nastave aktuelne mjere zaštite.

Kako možemo doprineti očuvanju ozonskog sloja?

Iako je globalna zajednica postigla značajan napredak, i dalje je važno nastaviti s zaštitom ozonskog sloja. Evo nekoliko načina na koje pojedinci mogu doprinijeti:

  1. Smanjenje upotrebe proizvoda koji sadrže štetne hemikalije: Izbjegavanje proizvoda koji sadrže CFC-e i druge štetne supstance može pomoći u očuvanju ozonskog sloja.
  2. Podrška zakonodavstvu i politikama zaštite životne sredine: Podrška i pridržavanje zakona i međunarodnih sporazuma koji se odnose na zaštitu ozonskog sloja.
  3. Edukacija i podizanje svijesti: Informisanje drugih o važnosti očuvanja ozonskog sloja i o tome kako njihove svakodnevne odluke mogu uticati na životnu sredinu.

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača je prilika da se osvrnemo na naše postignuće, ali i da se podsjetimo da zaštita našeg planeta zahtijeva kontinuirani trud i pažnju. Očuvanje ozonskog sloja je ključno za buduće generacije i za očuvanje života na Zemlji.

Povezane objave

Back to top button