ILIJAŠKULTURAVIJESTI

U subotu jubilarni koncert KUD-a Ilijaš povodom 15 godina uspješnog rada

Kulturno-umjetničko društvo Ilijaš ove godine obilježava 15. godina postojanja. Tim povodom u subotu (28.09.2204.) u Sportskoj dvorani Ilijaš održat će veliki koncert.

Selma Bešlija je od početka njihov član pa sve do danas. Počela je igrati bosanske narodne igre sa devet godina, a sad je predsjednica Upravnog odbora.

„Folklor je dio kulture i tradicije svakog naroda kroz kojeg možemo saznati ko smo i gdje pripadamo. Folklorne vrijednosti treba da uđu u djela  neprolazne vrijednosti u opću riznicu nacionalne kulture i umjetničke baštine te da na taj način spoznamo sebe i svoje kulturno naslijeđe. Kulturno-umjetničko društvo Ilijaš djeluje od aprila 2009. godine i zamišljeno je kao građansko društvo pripadnika svih etno grupa koje njeguju kulturnu tradiciju i običaje naroda koje egzistiraju na Općini Ilijaš“ kazala je Bešlija.

Ljubitelji narodnih igara i pjesme, tradicije, folklora i sevdalinke, u subotu će, imali priliku uživati na koncertu koji će upriličiti Udruženje KUD „Ilijaš“.

„Pored naša tri ansambla učestvovat će i gosti iz naše zemlje. Predstavit će se  članovi KUD-a „Naša mladost“ iz Ključa, KUD „Izudin Mulabećirović-Izo“Jelah, KUD „Borac“ Travnik i UG “Aktivisti” Poljice- Lukavac formirano je sa ciljem da djeluje kao kolektiv u svojoj zajednici. Naše Udruženje će se predstaviti sa četiri koreografije i sva tri naša ansambla će uzeti učešće, a najznačajniji nastup će biti svakako nastup naših najmlađih članova“ spomenula je Bešlija.

Tokom svih ovih godina Kulturno-umjetničko društvo je učestvovalo na raznim manifestacijama, a Bešlija je istakla da bi izdvojila posljednju manifestaciju učešće na festivalu u Turskoj.

„Imali smo priliku da predstavljamo našu BiH, a pored nas bilo je još nekoliko društava iz naše zemlje. Velika nam je čast bila što smo imali priliku da se odazovemo ovom koncertu naravno sve to uz pomoć naše Općine Ilijaš. Također, mogu da izdvojim nastup gdje smo prošle godine gostovali u Makedoniji, a tu su i putovanja u našoj zemlji u raznim gradovima od Breze, Visokog, Jelaha, Ključa i drugih“ rekla je Bešlija.

U okviru ove 15. godišnjice KUD „Ilijaš“ sutra organizuje radionice za osme i devete razrede OŠ “Srednje“, te za mališane u Ilijašu u Biznis centru.

„Bit će zanimljiv sadržaj, gdje će imati priliku da nauče nešto o folkloru, kulturi i tradiciji, ali i da urade neke zanimljive stvari vezano za nošnju i folklor“ istakla je.

Naravno, navodi Bešlija ništa od nabrojanog ne bi bilo moguće bez podrške Općine Ilijaš, JU KSC i Radio Ilijaš, te Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

A tu su i spozori ovogodišnjeg koncerta: Restoran i caffe Diana, Caffe bar Merak, Autoservis Visoka, Šišić Mersiha, Ezam, Žene SDA Ilijaš, Halilović doo i Amna Memić.

U Udruženju postoje tri folklorna ansambla – dječiji, izvođački i ansambl veterana i rekreativaca. Kroz ova tri ansambla raspoređeno je preko 120 igrača.

Predsjednica Selma Bešlija istakla je da su vrata Kulturno-umjetničkog društva Ilijaš uvijek otvorena za nove članove. Ukoliko želite i vi biti prenositelji tradicionalnih igara, običaja, družiti se i putovati, pridružite se sjajnoj ekipi ilijaškog kulturno-umjetničkog društva.

 

Povezane objave

Back to top button