ILIJAŠVIJESTI

Izgradnja društvenog centra u Lješevu u završnoj fazi: Općina Ilijaš za ovaj projekat osigurala 334.816 KM

U toku su završni radovi na izgradnji objekta društvenog centra u mjesnoj zajednici Lješevo. Projekat finansira Općina Ilijaš u partnerstvu sa UNDP-om u vrijednosti od 334.816 KM.

Vrijednost ugovorenih radova za prvu fazu projekta je 164.705 KM. Od čega je Općina Ilijaš finansirala 149.305 KM, a UNDP 15.400 KM. Druga faza projekta vrijedna je 170.111 KM i u potpunosti je finansira Općina Ilijaš.

Radove su obišli predstavnici Općine Ilijaš, Savjeta MZ Lješevo i izvođača radova.

“MZ Lješevo, uz još četiri mjesne zajednice, a uz pomoć Općine Ilijaš učestvuje u drugoj fazi projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Švedske, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH”, navela je pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac i nastavila: “Projekat je ukazao da je nedostak građanskog aktivizma uslovnjen nepostojanjem adekvatnog prostora za rad. To je opredijelilo Općinu Ilijaš da finansira izgradnju društvenih centara koji će biti integrisani prostori u zajednici i gdje će građani moći da ostvaruju određene usluge, dobiju informacije, druže se, prisustvuju edukacijama, umrežavaju i međusobno sarađuju, učestvuju u donošenju odluka, uče i stiču vještine, te koriste prilike za društveni kulturni i lični napredak. Općina Ilijaš je prije dvije godine finansirala izradu glavnog projekta izgradnje društvenog centra, zatim pribavila potrebna odobrenja i saglasnosti, a prošle godine provela postupak javne nabavke i sa izvođačem radova zaključila okvirni sporazum na dvije godine. Prvi pojedinačni ugovor je realizovan krajem 2023. godine u vrijednosti od 164.705 KM, koji je podrzumijevao grube građevinske, zanatsko-instalaterske i elektro radove. Ove godine u aprilu zaključen je drugi pojedinačni ugovor u vrijednosti od 170.111 KM kojim su ugovoreni zanatsko-instalaterski radovi i radovi fine montaže.

Prostor je lijep i funkcionalan i mislim da će ga građani zaista koristiti. Pored toga, u neposrednoj blizini centra nalaze se sportska ploha i dječje igralište tako da bi ovo trebao da postane centar društvenih dešavanja u MZ Lješevo.”

Savjet MZ Lješevo nikada do sada nije imao vlastiti prostor za rad. Koristili su prostorije u vlasništvu Željeznica Federacije koje su prilagodili svojim potrebama.

“Objekat društvenog centra u Lješevu nikada nije postojao. Savjet MZ Lješevo je u saradnji sa građanima pokrenuo inicijativu za njegovu izgradnju. Inicijatvu smo uputili ka Općini Ilijaš koja je pokazala interesovanje i tako je sve otpočelo. Objekat je funkcionalan i nalazi se u centru naše mjesne zajednice te se nadam da će služiti svim građanima. Mladi MZ Lješevo bili su najveći inicijator ovoga projekta. Nedavno su postavljeni reflektori na sportskoj plohi i dječjem igralištu i svake noći djeca i mladi izlaze i druže se. Želim se u svoje lično ime i u ime Savjeta MZ Lješevo zahvaliti načleniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću, Općini Ilijaš i UNDP-u”, rekao je član Savjeta MZ Lješevo Masnopita Dženan.

Alen Uzunović predstavnik firme “Fazum gradnja” koja je izvođač radova kazao je da su radove apočeli u šestom mjesecu i da se trenutno u završnoj fazi.

“Preostali su još podo-polagački radovi i vanjsko uređenje. Tako da planiramo završetak radova početkom sljedećeg mjeseca. Rok za izvođenje radova je sredina mjeseca oktobra. Sve išlo planiranom dinamikom zahvaljući investitoru i nadzoru.”

Povezane objave

Back to top button