BIHVIJESTI

Svjetski dan kafe, jednog od najpopularnijih napitaka

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan kafe.

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka, uz koji većina ljudi započinje dan.

Ali, kafa je mnogo više od napitka. Ona je ujedno i vrijeme koji mnogi ostavljaju samo za sebe, da u tišini započnu novi dan, dok drugi preferiraju piti je u društvu. Ipak, na kraju krajeva to je ujedno i povod za druženje s bliskim osobama. Ne čudi činjenica da je upravo kafa jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, bez obzira u kojoj varijanti se pije, topla ili hladna, sa ili bez dodataka.

Postoji više načina pripremanja kafe, a među najpoznatijima su, barem na ovdašnjim prostorima, bosanska i espresso kafa.

Kafa je rangirana kao druga po redu roba s kojom se najviše trguje na globalnom nivou, stoga ne čudi činjenica što se dnevno u svijetu konzumira preko 2 milijarde šoljica. Evropljani su jedni od najvećih ljubitelja kafe, sa prosječnom potrošnjom od oko 5,5 kilograma po osobi godišnje.

U Bosni i Hercegovini je kafa jednako ukorijenjena u svakodnevnom životu i tradicionalno ima važno mjesto u životima Bosanaca i Hercegovaca. U našu zemlju kafa je stigla u 16. vijeku i dugo se pila samo u bogatim kućama.

Danas se u BiH popije oko 4.3 kg kafe po glavi stanovnika godišnje. Za mnoge, kafa služi za prijeko potrebno povećanje energije tokom dana, ali ujedno predstavlja i izuzetno cijenjen trenutak za opustiti se tokom užurbanog dana.

Izvor: BHRT

Povezane objave

Back to top button