BIHVIJESTI

U BiH počela izborna šutnja ususret Lokalnim izborima

Izborna šutnja počela je jutros u sedam sati, tačno 24 sata prije početka lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH je podsjetila ranije sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na obavezu poštovanja izborne šutnje neposredno pred izbore koji će biti održani sutra.

U saopćenju se podsjeća da je shodno odredbama Izbornog zakona u BiH u poglavlju o medijima u izbornoj kampanji piše:

– U toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta kada počinje period predizborne tišine na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta.

Potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti, dakle, stupila je na snagu jutros u sedam sati, a trajat će do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH, odnosno sutra do 19 sati.

RAK je ranije podsjetio i na odredbe Izbornog zakona BiH u kojem se navodi da se “u periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mjesta, pa do zatvaranja biračkih mjesta neće objavljivati rezultati istraživanja javnog mnjenja u vezi sa glasanjem i izborima”.

Zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnjenja u vezi sa glasanjem i izborima traje do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH 6. oktobra u 19 sati.

Podsjećamo, na lokalnim izborima koji se održavaju sutra 3.400.204 birača, među 26.089 kandidata izabrat će oko 3.200 odbornika u lokalnim skupštinama te 143 načelnika i gradonačelnika u Bosni i Hercegovini.

Moguće odgađanje izbora u poplavljenim područjima

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas bi trebala donijeti odluku o odgađanju izbora zakazanih za sutra zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a, na jučerašnjoj konferenciji za novinare je rekla da ako izbore ne bude moguće provesti, onda se oni odgađaju i u pravilu se provode u roku od sedam dana, najkasnije 30 dana od dana koji je određen za glasanje na redovnim izborima.

Centralna izborna komisija BiH će se obratiti i Vijeću ministara BiH, entitetskim i kantonalnim vladama i svim nadležnim upravama civilne zaštite da hitno informišu CIK o svim odlukama koje donesu u vezi situacije s poplavama i klizištima, ali da Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostave i sve druge informacije s kojima raspolažu, a koje su relevantne za organizaciju izbora.

Povezane objave

Back to top button