BIHILIJAŠVIJESTI

Koordinacija boračkih udruženja općine Ilijaš inicira akciju pomoći stanovništvu ugroženom poplavama

Koordinacija boračkih udruženja općine Ilijaš inicira akciju pomoći stanovništvu u područjima ugroženim poplavama u Bosni i Hercegovini. Više o ovoj inicijativi u programu Radija Ilijaš govorili su članovi Koordinacije: Mersida Mešetović, Šerif ef. Ćatić i Sidik Bečirević.

-Naša je intencija da iniciramo jednu akciju pomoći ugroženim područjima, da to ne bude akcija samo jednog udruženja i pojedinačno, nego da svi zajedno, od građana, privrednih subjekata, političkih subjekata, svih udruženja pokrenemo akciju i prikupimo potrebna sredstva. Mi se prvenstveno stavljamo na raspolaganje nadležnima za pomoć u ovakvim situacijama, odnosno stavljamo se na raspolaganje našoj Civilnoj zaštiti, kazala nam je Mersida Mešetović.

Plan je postavljen realistično i sastojat će se od organizovanja akcije dobrovoljnog darivanja krvi, akcije prikupljanja humanitarne pomoći, formiranja radnih jedinica za rad na terenu.

-Priključujemo se svim onim akcijama koje su već organizovane u našoj zemlji. U saradnji sa našim Crvenim križem već smo stupili u kontakt sa zavodima za transfuziju krvi i očekujemo termin kada će biti organizovana akcija darivanja krvi za koju očekujemo da bude u posebnom kapacitetu, zahvaljujući našim volonterima, dobrovoljnim darivaocima, pozivam posebno članove boračkih udruženja da se odazovu akciji. Sljedeće će biti prikupljanje humanitarne pomoći i molimo da bude svrsishodna i molimo da sve što se bude prikupljalo bude kvalitetno, adekvatno i u skladu sa potrebama ugroženog stanovništva. Poseban akcenat stavljamo na formiranje radnih jedinica, u te radne jedinice pozivamo sve nezaposleno stanovnišvo, dobrovoljce, članove naših udruženja, mlade ljude i mi ćemo formirati i opremiti te jedinice potrebnom opremom i alatom jer kad dođemo na područja gdje je potrebna sanacija i čišćenje terena mi trebamo biti spremni da radimo bez oslonca na bilo koga. Jako nam je bitno da naša Civilna zaštita stavi nas u svoj sistem i da budemo na raspolaganju onim područjima gdje je to neophodno jer imamo jako dobro iskustvo iz 2014. godine kada smo volontirali u Maglaju, Doboju i Žepču, naglasila je Mešetović.

Podržavaju se već organizovane akcije prikupljanja novčanih sredstava Pomozi ba, Crveni križ i Merhamet, ali u ovoj akciji novac se neće prikupljati.

-Vrlo je bitno da se djeluje koordinirano preko naše Civilne zaštite , ne želimo nikakvu promidžbu i publicitet. Pozivam privrednike da se odazovu akciji,  a pojavit ćemo se i na njihovoj adresi. Materijalni gubici se mogu nadoknaditi, a ljudski životi su nenadoknadivi. Pozivamo sve privrednike, poljoprivrednike da doniraju u skladu sa svojom djelatnošću: građevinski materijal, namještaj, kućanski aparati, tržni centri, transport, stoku jer mnogo je i životinja stradalo. Pozivam i majstore svih profila da se stave na raspolaganje kada dođe vrijeme, da pomognu ljudima u obnovi objekata. Želimo iz Ilijaša poslati brzo jedan konvoj -Ilijaš sa srcem općinama u koje budemo odlazili. Svaka je pomoć bitna, koliko se mi spremimo toliko ćemo efikasno djelovati na terenu, kazao je Šerif ef.

-Mi ćemo biti na raspolaganju Civilnoj zaštiti koja će biti koordinator svih aktivnosti i čim nam kažu da je nešto potrebno da odmah budemo spremni i da odgovorimo na svaki zahtjev. Imao sam priliku iz prve ruke vidjeti kolika je razmjera štete, koliko je priroda pokazala svoju surovost, ali to nam valjda vraća za našu surovost, moramo se izdići nad svim iskušenjima i pomoći ljudima, sve se osim ljudskih života može nadoknaditi. Izražavam najdublje suosjećanje porodicama stradalih. Pozivam sve da pokažu u ovoj situaciji koliko je srce nas Ilijašana, poručio je Bečirević.

Članovi Udruženja Carpe diem i volonteri Crvenog križa Ilijaš već su ponudili svoju pomoć na punktovima prikupljanja pomoći. Jedan od punktova bit će i u Spomen sobi Udruženja 126. Ilijaške brigade u zgradi A2.

Molimo sve da ova dva dana do ponedjeljka iskoristimo za koordinaciju i razgovor jer na ovaj način testiramo i naše sposobnosti. Ono što se desilo 2014. godine i sada u mnogim područjima može se desiti i općini Ilijaš. Dajte da se ujedinimo, to nam nalaže i svjetski i vjerski propis, vodimo se onom sintagmom da je naše samo ono što damo, mi Ilijašani znamo kako je kad se izgubi krov nad glavom, kad se mora napustiti ognjište i kad se izgube najmiliji. Akcija će trajati onoliko dugo koliko bude zainteresovanih. Odazovite se, sada je pravi trenutak, borci su od 92. do 95. godine pokazali što mogu, borci su uvijek uz svoj narod, dajte da pokažemo koliko zajednički možemo da uradimo i nadam se da će ova akcija imati veliki uspjeh, kazala je, između ostalog, Mersida Mešetović.

Akcija prikupljanja hrane, higijenskih potrepština trajat će od ponedjeljka do četvrtka (7.-10.10), a akcija za prikupljanje namještaja, građevinskog materijala, kućanskih aparata i stoke trajat će naredne dvije sedmice.

Planirano je formiranje radnih jedinica, prijava volontera je do srijede 09. oktobra. Pozivamo predsjednike mjesnih zajednica, privredne subjekte, političke subjekte, kao i sva civilna udruženja općine Ilijaš i vjerske zajednice da zajednički kao stanovnici Ilijaša kroz ovu akciju pomognemo pogođenim područjima.

Broj telefona za sve dodatne informacije: 061/712-903.

Odgovorite i pokažite Vašu humanost!

Povezane objave

Back to top button