BIHVIJESTI

CIK objavio prve preliminarne rezultate lokalnih izbora, ažuriranja će ići u etapama

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH, Irena Hadžiabdić, održala je konferenciju za medije na kojoj je predstavila preliminarne rezultate lokalnih izbora.

Prema podacima objavljenim na službenoj web stranici CIK-a, do sada je obrađeno 59,88 posto biračkih mjesta, a izlaznost iznosi 47,73 posto, bez podataka s dva biračka mjesta.

Hadžiabdić je istakla da je ovako nizak postotak unosa rezultat rada biračkih odbora te da to ukazuje na potrebu za efikasnijim postupkom unosa rezultata u složenom izbornom sistemu BiH.

Preliminarni i nepotpuni rezultati bit će objavljeni dva puta u naredna 24 sata,  sutra ujutro u 9 i 15 sati. Nakon toga, u narednih pet dana objavljivat će se svakih 24 sata, a potom svakih 48 sati.

Predsjednica CIK-a je također podsjetila da je glavni centar za brojanje glasova poštom počeo s radom 3. oktobra. Prijavljen je veći broj kršenja izborne šutnje na različitim biračkim mjestima, a neki su zatražili i poništenje izbora na pojedinim lokacijama.

-Nema podataka iz dva biračka mjesta, jedno je iz Kotor Varoši zbog udaljenosti, na biračkom mjestu 13 u Čapljini je bilo dosta problema. U glavnom centru CIK-a se razdvaja pošta. Čekamo materijale od općinskih i gradksih komisija. Najviše prigovora, 164, došlo je za kršenje izborne štunje. Već su počeli da stižu zahtjevi političkih subjekata za ponavljanje izbora, kazala je Hadžiabdić.

CIK će sutra razmatrati kada će se održati izbori u općinama koje su pogodile poplave.

Na web sajtu CIK-a objavljeni su nepotpuni rezultati. Preliminarne rezultate CIK-a možete pronaći ovdje.

 

Povezane objave

Back to top button