ILIJAŠVIJESTI

Dječija nedjelja u vrtiću “Ilijaš”:“Umjetnost spaja, voli i daruje ljubav”

U okviru prvog dana obilježavnja Dječije nedjelje u vrtiću „Ilijaš“ uspješno je realizovano druženje sa akademskom slikarkom nastavnicom Safijom Beširević.

Djeca dvije starije odgojne grupe su dočekala Safiju sa pjesmom, štafelajima i likovnim priborom koji su odgajatelji i nastavnica Safija iskoristile da objasne djeci kako se stvara jedna slika koja može da izleda jako privlačno.

“Djeca su se oduševila  njenim slikama te se zapitala kada će oni moći tako da slikaju prirodu ali im je objašnjeno da njihove slike i povlačenje kistom je najljepše na svijetu. Na taj način smo kod djece i razvijali interes prema umjestnosti ali i prostojom ponašanju u prisustvu drugih ljudi. Da smo poklonili jedno divno jutro jedni drugima svjedoče i osmjesi djece a sto nam je bio i cilj. U narednim danima planiramo i sa djecom pokloniti ljubav i Dječija prava svim građanima našega grada i tako djecu uključiti u sama zbivanja u gradu. Ovom prilikom se zahvaljujem Safiji Beširević na izdvojenom vremenu za djecu. Djeca osim što smo počeli sa njima razgovarati o pravima svakog djeteta i sigurnom zivotu,  pogođena su i nedavnim tužnim zbivanjima koje su zadesile naša područja i sa roditeljima ćemo se bazirati i na prikupljanje pomoći za ona područja koje su zahvatile poplave“ poručili su iz vrtića „Ilijaš“.

“Dječija nedjelja” ove godine obilježava se od 07. oktobra ima za cilj skretanje pažnje javnosti na djecu i njihova prava zagarantovanim Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine.

Da bi djeca mogla da ostvare maksimum svojih potencijala potrebno je da žive u podsticajnom i sigurnom okruženju, da se poštuju dječija prava zagarantovanih međunarodnim propisima, te da porodica i svi društveni akteri rade zajedno za dobrobit djece.

Svako dijete zaslužuje:

pravo na preživljavanje (hrana, smještaj, stanovanje),

pravo na razvoj (odgoj i obrazovanje),

pravo sudjelovanja (donošenje odluka)

i prava oko zaštite od raznih oblika nasilja i zanemarivanja.

Povezane objave

Back to top button