ILIJAŠKULTURAVIJESTI

Najava Osmog ciklusa javnog predavanja Udruženja “BATHINVS” u Ilijašu

Udruženje za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija „BATHINVS“ u saradnji sa Udruženjem “Znamen” iz Ilijaša realizirat će ovogodišnji Osmi ciklus javnih predavanja. Najavljena tema predavanja je “BATONOV RAT – VELIKI ILIRSKI USTANAK PROTIV RIMSKOG CARSTVA”.

Cilj predavanje je da se na temelju izvorne građe i rezultata arheoloških istraživanja predstave događaji koji su obilježili borbu ilirskih i panonskih zajednica protiv Rimskog carstva početkom prvog milenija. Riječ je o jednoj od najzanimljivijih tema antičke prošlosti savremenog bosanskohercegovačkog prostora koja sve više intrigira javnost u Bosni i Hercegovini.

Prvo predavanje održat će dr.sc. Edin Veletovac (J.U. Muzej Sarajeva) na temu “Uzroci Batonovog ustanka”. Tema drugog predavanja je “Veliki ilirski ustanak kroz prizmu historijskih izvora – hronologija događaja” o čemu će govoriti prof.dr. Amra Šačić Beća (Univerzitet u Sarajevu – Filozofski fakultet). Moderator predavanja bit će magistrica Dženana Kurtović (J.U. Muzej Sarajeva)

Predavanje će biti održano u srijedu 09.oktobra.2024. godine s početkom 18:30 sati u prostorijama Biznis centara Ilijaš. Domaćin predavanje je Udruženje “Znamen”. Ulaz je slobodan.

Cikluse javnih predavanja Udruženja „BATHINVS“ realizira od 2016. godine.

Historiografija.ba

 

Povezane objave

Back to top button