BIHVIJESTI

Saopćenje Ministarstva za odgoj i obrazovanje: Sigurnost djece u školama je prioritet

Na  sastanku s predstavnicima Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, na kojem su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota – Muminović, još jednom je potvrđeno da je sigurnost djece apsolutni prioritet. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, JU Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, te određeni broj direktora osnovnih i srednjih škola.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS u potpunosti dijeli zabrinutost roditelja, učenika, prosvjetnih radnika i šire javnosti zbog učestalih lažnih dojava o bombama u školama širom Kantona Sarajevo.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS daje punu podršku svima koji doprinose da stvaranje nemira i izazivanje nesigurnosti što prije prestane i poziva Vladu Kantona Sarajevo i sve nadležne institucije na hitnu primjenu multisektorskog pristupa u rješavanju ovog problema.

Osim pojačanih mjera sigurnosti, Ministarstvo naglašava potrebu za dodatnom zaštitom mentalnog zdravlja učenika i prosvjetnih radnika putem centara za mentalno zdravlje pri JU Dom zdravlja KS, kako bi se osigurala podrška u prevladavanju stresa izazvanog lažnim dojavama.

Ministarstvo poziva Vladu KS i nadležne istražne organe da aktivno informišu javnost o kvalifikacijama krivičnih djela povezanih s lažnim dojavama o bombama, kao i o pravnim posljedicama koje proizlaze iz tih djela. Također, važno je obavijestiti građane o zapriječenim kaznama za maloljetnike u sukobu sa zakonom, kako bi se zajedno radilo na prevenciji ovakvih incidenata i podizanju svijesti o ozbiljnosti ovog problema.

U nastavku zaključci usvojeni na sastanku:

Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Vijeće roditelja KS dijele zabrinutost s našim učenicima, njihovim roditeljima i prosvjetnim radnicima, ali i širom društvenom zajednicom koja je obuhvaćena navedenim kriznim događajima.

S obzirom da su škole Kantona Sarajevo, te šira društvena zajednica, uznemireni učestalom pojavom dojava o lažno postavljenim bombama u pojedinim školama, informišemo vas da su škole u slučaju dojava dužne postupati prema propisanom protokolu evakuacije koji je utvrđen Pravilnikom o provođenju mjera odgojno-obrazovne podrške i stručnog tretmana učenika (“Službene novine Kantona Sarajevo” broj: 33/24), te će Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS i nadležna inspekcija usko nadzirati provedbu predviđenih mjera.

Stručne službe škola su u obavezi osigurati psihosocijalnu podršku učenicima u skladu sa iskazanim potrebama učenika i izvršenom procjenom potreba na prikladan način.

Škole su u obavezi upoznavati učenike da svaka lažna dojava o postavljenoj bombi predstavlja krivično djelo, te će svaki počinilac toga djela biti krivično procesuiran, a ako se radi o maloljetnim učenicima, roditelji učenika će biti krivično procesuirani.

U školama je potrebno odmah sa učenicima razgovarati o posljedicama neprihvatljivih oblika ponašanja učenika, koja imaju obilježja krivičnog djela tako da učenici moraju znati da se svako neprihvatljivo ponašanje otkrije i da će počinioci snositi posljedice takvog ponašanja, odnosno odgovarati za isto.

Škole su u obavezi realizirati roditeljske sastanke i na druge prikladne načine informisati roditelje u saradnji s policijom u zajednici kako bi se roditelji upoznali da lažno prijavljivanje postavljanja eksplozivnih naprava u svojoj suštini sadrži dva krivična djela (lažno prijavljivanje i ugrožavanje sigurnosti), kao i da roditelji učenika posvete pažnju nadzoru svoje djece, na način da imaju uvid šta djeca/mladi rade u digitalnom prostoru. Vijeće roditelja svake škole dat će svoj doprinos u jačanju roditeljskih kompetencija vršenja roditeljskog nadzora ponašanja djece u digitalnom prostoru, kao i u podizanju svijesti o posljedicama ovih krivičnih djela.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Vijeće roditelja Kantona Sarajevo daje punu podršku svima koji daju svoj doprinos da svakodnevno stvaranje nemira i izazivanja nesigurnosti što prije prestane.

Tražimo da se Vlada Kantona Sarajevo i nadležni istražni organi uključe i javnost upoznaju o kvalifikaciji krivičnih djela i vrstom krivičnih sankcija koje se mogu izreći počiniocu koji čini ovo krivično djelo. Vlada Kantona Sarajevo i nadležni organi trebaju da redovno obavještavaju javnost o koracima koji se poduzimaju na rješavanju ovih sigurnosnih izazova.

Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da odmah multisektorski pristupi rješavanju navedene problematike, a posebno u ovom trenutku, osim policijskih službenika, potrebno je osigurati zaštitu mentalnog zdravlja učenika, prosvjetnih radnika i roditelja putem centara za mentalno zdravlje pri JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i/ili službi socijalne zaštite čije kapacitiranje, prema zaključcima Vlade iz augusta 2023. godine, tražimo da se provjeri.

Škole su ne samo odgojno-obrazovno već i socijalno žarište gdje se reflektuju mnoge porodične i društvene interakcije. Razumijevanje složenosti uloge škole podrazumijeva da prepoznajemo da izazovi s kojima se škole susreću nisu isključivo školski problemi. U školama se često detektuju širi socijalni i društveni problemi, rizici i izazovi.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će nastaviti realizirati edukacije i stručno savjetovanje direktora, stručnih saradnika i prosvjetnih radnika u cilju provođenja propisanih mjera i aktivnosti, kao i unapređenje istih, u smislu zaštite učenika i razvoj digitalnih kompetencija zaposlenih.

Škole će nastaviti poduzimati mjere i radnje u skladu s propisanom procedurom, a prije svega uvažavajući najbolji interes učenika, s ciljem osiguranja kontinuiteta odgojno-obrazovnog procesa u školskim klupama, posebno vodeći računa o prilagođavanju kalendara pismenih provjera znanja, kao i procesa ocjenjivanja uopće.

Nadležni istražni organi se pozivaju da što intenzivnije provode radnje usmjerene na sigurnost i zaštitu školskih zajednica i što prije otkriju i sankcionišu počinioce ovih krivičnih djela.

Saopćenje za javnost

Povezane objave

Back to top button