BIHVIJESTI

Milion KM pomoći za općine pogođene katastrofalnim poplavama

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu kojom se općinama pogođenim katastrofalnim poplavama odobrava pomoć u ukupnom iznosu od milion KM.

Prema ovoj odluci, po 200.000 KM dodjeljuje se općinama Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenom glasniku BiH.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo Informaciju o donaciji sredstava za pomoć poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini od Republike Hrvatske.

“Zadužuje se Ministarstvo sigurnosti BiH da, u saradnji s nadležnim entitetskim i kantonalnim tijelima, kao i lokalnim zajednicama, pripremi hitnu informaciju o stanju i potrebama stanovništva na poplavljenom području, kao i stanju infrastrukture na poplavljenom području općina Jablanica, Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnica i o tome, u roku ne duljem od deset dana, izvijesti Vijeće ministara BiH kako bi Vijeće ministara istu razmotrilo s ciljem donošenja Odluke o raspodjeli sredstava iz doniranih sredstava od strane Republike Hrvatske, za pomoć žiteljima u područjima pogođenim poplavama u BiH, kao i drugih doniranih sredstava”, navedeno je iz Vijeća ministara BiH.

Napominje se da je Republika Hrvatska već na račun Ministarstva financija i trezora BiH izvršila uplatu pomoći u iznosu od deset miliona eura.

U izradi Informacije, Ministarstvo sigurnosti će uzeti u obzir prioritetne potrebe ugroženih žitelja lokalnih zajednica, te predložiti mehanizme hitnog i transparentnog korištenja sredstava, kako bi se osigurala učinkovita i pravedna pomoć u saniranju posljedica poplava.

Također, podaci su potrebni, kako u cilju izrade Odluke o raspodjeli, tako i u cilju apliciranja na Fond solidarnosti Evropske unije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Izvor: BHRT

Povezane objave

Back to top button