BIHILIJAŠKULTURAVIJESTI

U Ilijašu održana promocija knjige Sanina Muse “Ko smo mi – bošnjačka identifikacija – od Batona do Alije Izetbegovića”

U Biznis centru Ilijaš ovog četvrtka održana je promocije knjige „Ko smo mi – bošnjačka identifikacija – od Batona do Alije Izetbegovića”, autora Sanina Muse.

U ime domaćina KSC i Biblioteke Ilijaš prisutne je pozdravio Semir Spahić koji je naglasio da je ovo jedna poučna i potrebna knjiga, svojevrsni udžbenik,  iz kojeg svi mogu naučiti nešto novo.

O knjizi je osim autora Sanina Muse, govorio i novinar Amir Telibećirović, a moderator je bio Hadis Musa.

Telibećirević je u svom izlaganju, između ostalog, istaknuo da su Bošnjaci suočeni sa negiranjem svog imena, negiranjem identiteta, svog jezika, svog naziva Bošnjak, čak i među vlastitim narodom a zbog nametnutog kompleksa niže vrijednosti i nepoznavanja svoje historije, što ovo djelo otklanja.

“Bošnjačka identifikacija: Ko smo mi?” je knjiga autora Sanina Muse koja se bavi identitetom bošnjačkog naroda. Autor kroz svoje svjedočenje ističe kako Bošnjaci pripadaju starom južnoslovenskom narodu koji je kroz historiju prošao kroz mnoge oluje, ali ostavio tragove svoje borbe.

-Ova knjiga je mala enciklopedija bošnjačkog naroda, mala u smislu što ovo vrijeme ne zahtijeva velike knjige u smislu kvantiteta stranica i riječi. Ne čita se kao ranije, posebno omladina, te ko želimo nešto ponuditi auditorijumu od pisane riječi smatram da to reba biti sažeto, jednostavno i rječito kako bi ljudi uzeli pouku. Ova knjiga i tema je nama jako bitna i potrebna. Naš identitet je nama oduzet u jednom periodu 20 stoljeća, možda od početka pa sve do agresije na našu zemlju kada smo se vratili sebi, odnosno vjeri islamu i tom bošnjačkom etnosu. Bošnjaštvo nam opet žestoko napadaju, dolazi u pitanju, koji je bio ugroženiji nego vjera islam i u komunizmu. Zato je knjiga „Ko smo mi – bošnjačka identifikacija – od Batona do Alije Izetbegovića” jedno štivo koje treba interesovati svakog čovjeka koji želi znati o sebi, osnovne informacije o svom historijatu, precima koji su ovdje živjeli prije njega –kazao je autor Sanin Musa za Radio Ilijaš.

Knjiga se također bavi pitanjem nacionalnog identiteta, odnosno da Bošnjaci nisu došljaci, nego su svoji na svome, te da nisu ni Bosanci, osim teritorijalno i patriotski, već nacionalno i etnografski isključivo Bošnjaci, istaknuto je na promociji.

Povezane objave

Back to top button