BIHILIJAŠVIJESTI

Obilježena 31. godišnjica pogibije narodnog heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca

U Crnoj Rijeci danas je obilježena 31. godišnjica pogibije narodnog heroja i komandanta 210. Viteške oslobodilačke brigade Nesiba Malkića i njegovih saboraca Seada Paravlića, Nevresa Šišića, Nermina Forčakovića i Fikreta Andelića.

Od agresorske granate 25. oktobra 1993. godine poginuli su u rejonu Crna Rijeka prilikom akcije izviđanja ovog dijela države Bosne i Hercegovine.

Nakon intoniranja himne, vjerskog dijela programa, proučenog Ya sina i dove, historijski čas održao je Mehmed Fočić.

Narod koji ne pamti svoje heroje je osuđen na propast. Komanda 210 brigade, posebno ova petorkaa koja je položila živote ovdje, učestvovali su u mnogim bitkama, namirisali se baruta. 210.viteška oslobodilačka brigada bila je manevarskog tipa i važila je za jednu od najboljih brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine, a u toku svog borbenog puta učestvovala je praktično na svim ratištima širom naše domovine, zaustavljajući najteže agresorske napade naveo je, između ostalog, Fočić.

  1. Viteška oslobodilačka brigada u ratnim godinama bila je poznata širom Bosne i Hercegovine jer su upravo pripadnici te jedinice preko 70% svojih operacija izvršili izvan područja Živinica.

U znak sjećanja na heroje, koji su braneći čast i slobodu BiH izgubili živote, koordinacija boračkih organizacija Grada Živinice organizovali su  i ove godine prigodan program povodom ove tužne godišnjice.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Živinica Began Muhić.

Mi danas obilježavamo jedan od najtužnijih, ali i jedan od najponosnijih dana u historiji grada Živinice i države BiH. Tužni jer smo na ovaj dan izgubili pet najvećih ljudi, sinova naše države, najvećih zlatnih ljiljana, heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata i njihova žrtva treba da bude ideja koja će živjeti vječno, a to je kako se bori za opstojnost, ravnopravnost, suživot, prosperitet i jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu, naveo je, između ostalog, Muhić.

Nesib Malkić je bio nosilac ratnog priznanja Zlatni ljiljan od 1993. godine. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine. Pokopan je u Gornjim Dubravama, Nevres Šišić u Đurđeviku, a Nermin Fočaković, Fikret Andelić i Sead Paravlić na Gradskom groblju Živinice.

Po završetku programa delegacije  su položile cvijeće na Spomen obilježju u Crnoj Rijeci, a među njima i delegacija Općine Ilijaš, Koordinacija boračkih udruženja općine Ilijaš i OO Narod i Pravda Ilijaš.

Obilježavanju ove godišnjice prisustvovali su  predstavnici lokalnih, kantonalnih i federalne vlasti, boračkih udruženja i brigada,  predstavnici vjerskog i kulturnog života, kao i veliki broj prijatelja i rodbine.

Povezane objave

Back to top button