ILIJAŠVIJESTI

Napreduju radovi na uređenju korita rijeka u Ilijašu

Na području općine Ilijaš u toku je realizacija nekoliko projekata uređenja korita rijeka.

Krajem protekle sedmice počeli su radovi na realizaciji projekta uređenja korita rijeke Bosne, na dionici od ušća Gnionice do restorana Diana.

S obzirom na veliku vrijednost projekta u ovoj godini planirano je uređenje dionice u dužini 123 metra, što podrazumijeva četiri profila – od P9 do P12. Nakon cjelokupne realizacije ovog projekta dužina uređenog korita iznosit će 500 metara.

Vrijednost radova koji se trenutno izvode je 171.405,00 KM, a investitor je Agencija za vodno područje rijeke Save, u čijoj su nadležnosti vodotoci prve kategorije. Izvođač radova je firma Termo beton d.o.o. iz Breze, a rok za izvođenje radova je 60 dana.

U velikoj sali Općine Ilijaš održana je prezentacija projekta Uređenja korita rijeke Bosne u Ilijašu, dionica od restorana Diana do mosta za Kadariće u dužini 260 metara, a koji predstavlja nastavak prethodnog projekta. Firma Ibis d.o.o. iz Zavidovića izradila je i prezentovala projekat.

Potpunom realizacijom ova  dva projekta uredit će se korito rijeke Bosne u dužini od 800 metara. Radi se o kompleksnim projektima čijom će se realizacijom postići brojni benefiti za općinu Ilijaš. Zaštit će se stambeni objekti, regionalna cesta Ilijaš – Visoko, te poljoprivredno zemljište. Također će se omogućit izgradnja šetnice duž korita rijeke Bosne, te izgradnja drugih sadržaja koji će definisati RP Banovac čija je izmjena u toku.

Trenutno se na području općine Ilijaš izvode i radovi na realizaciji projekta uređenja rijeke Misoče u naselju Mlini, ukupne dužine 150 metara. Vrijednost projekta je 105.000,00 KM, a investitor je Vlada KS. Radove izvodi firma Bosman d.o.o. Sarajevo, a nadzor nad izvođenjem radova vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Projekat podrazumijeva uređenje obale u neposrednoj blizini naselja Mlini, čime će se zaštiti stambeni i gospodarski objekti od uticaja velikih voda rijeke Misoče.

Projekat uređenja korita rijeke Stavnje je također u toku i podrazumijeva uređenje dionice od Željezničkog mosta do mosta na regionalnoj cesti Sarajevo – Visoko u dužini od 50 metara.

Vrijednost projekta je oko  50.000,00 KM, a radove finansira Vlada KS. Izvođač je firma TB inženjering Breza, a nadzor je Zavod za izgradnju KS.

Izvor: Općina Ilijaš

Povezane objave

Back to top button