BIHVIJESTI

Adem Čejvan: Godišnjica rođenja glumačkog barda

Na današnji dan 1927. godine, u Banjoj Luci je rođen Adem Čejvan, bosanskohercegovački i jugoslavenski pozorišni i filmski glumac. Ostvario je veliki broj uloga, od kojih su najpoznatije u filmovima: “Lisice”, “Seljačka buna”, “Ovčar” i “Polenov prah”… U TV dramama je glumio uglavnom markantne likove u ostvarenjima “Nepokoreni grad”, “Odbornici”, “Frontaš”, “Pucanj u šljiviku”, “Putevi i stranputice”…

Čejvan je bio osnivač susreta za glumce koji su održavani u Banjoj Luci, od 1981. do 1987. godine, s nazivom “Susreti za glumce u maju”.

Umro je 5. novembra 1989. godine, u Ljubljani.

Monografija “Adem Čejvan”

O Čejvanu su napisane brojne veoma pozitivne recenzentske bilješke, plijenio je taj dramski prvak scenskom robusnošću, ali prije svega preciznom zaokruženošću dramatskih replika kristalne čistoće, zbog čega su ga mnogi savremenici i kolege nazivali moćnikom dramske riječi.

Njegov sugrađanin i prijatelj, hroničar Banje Luke Slavko Podgorelec napisao je monografiju “Adem Čejvan” u kojoj je sabrao sjećanja na veliko ime našeg glumišta kroz profesionalno i privatno druženje s umjetnikom.

Čejvanovo glumačko umijeće, harizma, pojavnost i način života trebalo bi da bude putokaz svim mladim glumcima.

 

Povezane objave

Back to top button