Adna i Edina Gurda – muzikom i naukom do uspjeha

Da Ilijaš obiluje izuzetno mladim muzičkim talentima, dokazuju i dvije mlade Ilijašanke Edina Gurda i Adna Gurda. Ove dvije prekrasne dame, primjer su uspješnih mladih djevojaka koje svoje vrijeme koriste vrlo racionalno što pokazuje njihova svestranost. Osim što im je zajednička osobina, da su muzički talentovane, medicina je oblast s kojom Edina već ima dodira, a Adna namjerava studirati medicinski fakultet. Mišljenja  su da žene mogu istodobno obavljati više zadataka, i biti najbolje u onom što vole da rade.

Edina Gurda – „muzika je moj primarni cilj“

Edina Gurda ima 16 godina i pohađa medicinsku školu. Takmiči se u prestižnom regionalnom takmičenju „Zvezde granda“ te svakim svojim nastupom oduševljava stručni žiri ali i milionski auditorij ispred malih ekrana. Muzika je njena primarna ljubav i kako kaže, namjerava se u budućnosti profesionalno baviti muzikom.

„Muzika je nešto što ja volim od svog rođenja,muzika me ispunjava i dok pjevam ja sam veoma sretna. Kroz takmičenje „Zvezde granda“ želim predstaviti svoj grad i državu na najljepši način kao i sebe. Mlada sam, i vrijeme je ispred mene, tako da se nadam da ću ostvariti i svoje snove. Namjeravam se baviti muzikom ali sam već upisala medicinsku školu i to mi ide od ruke također, tako da, nastavit ću i sa medicinom i sa muzikom, ali muzika je nešto što je prioritet. Prije takmičenja ZG, takmičila sam se u našem Ilijašu na raznim manifestacijama djeca pjevaju hitove,onda u Vogošći isto tako i osvajala sam prva mjesta nagrade i priznanja.   Želim se zahvaliti svojim profesorima i mom razredniku koji mi izlazi u susret i što me podržavaju. Također moje društvo iz škole  svi su uz mene,  svi jedva čekaju da me gledaju i  podržavaju. Naravno moji sugrađani također mi pružaju  podršku koja mi mnogo znači. Najveća podrška su moji roditelji zajedno sa mojim mentorom Almirom Hukelićem Hakom. Zajedno vježbamo u kućnoj atmosferi. Naše vježbe traju mjesec dana najmanje prije svakog izlaza na scenu, kako bih se što bolje predstavila u takmičenju”, rekla je Edina.

Edina Gurda preferira zabavnu muziku što se može vidjeti kroz takmičenje ali svakako je neizostavna ljubav prema  sevdalinci koju, kako kaže, rado pjeva. Svim damama poručuje da trebaju biti samostalne i uspješne žene.

„Žene trebaju da se bore za svoju budućnost i ne trebaju da ovise o nekome. Trebaju da se bore za bolje sutra i naravno da ostvare sve svoje ciljeve i planove u životu“, rekla je Edina.

 

Adna Gurda – „medicina je moje životno opredjeljenje, ali muzika me duhovno ispunjava“

Adna Gurda, ima 17 godina i pohađa treći razred u Gimnaziji Obala Sarajevo. Odlična je učenica. Redovno pohađa jezički smjer, a vanredno polaže predmete iz prirodnih nauka. Pored odličnog uspjeha u školi, Adna je uspješna i u svijetu muzike. Takmičila se u muzičkom showu „Zvijezda možeš biti ti“ u kojem je sve gledatelje i stručni žiri, ostavljala bez daha, pjevajući najljepšu bh. pjesmu – sevdalinku.

„Nakon srednje škole želim upisati studij medicine. Volim pomagati ljudima, druželjubiva sam osoba i zbog toga je moje opredjeljenje medicina. Moji profesori znaju da imam dodatne obaveze i uvijek imaju razumijevanja. Smatram da, ako pravilno rasporedimo vrijeme možemo ostvariti sve svoje ciljeve.  Dok sam se takmičila najčešće sam pjevala sevdalinke. Želim da mladim osobama vratim osjećaj za našu najljepšu pjesmu. Uvijek odvojim vrijeme za muziku. Ali moj prioritet je završiti medicinski fakultet s tim da ću uvijek naći vremena i za muziku.

Članica sam  hora „Preporod“ Ilijaš i nastupam kako u našoj državi tako i u inostranstvu. Pohađam mnogobrojne sekcije a izdvojila bih muzičku koja mi je najdraža, zatim duhovno-obrazovnu , sekciju novinarstva. Od malih nogu sam počela pjevati i glumiti. Završila sam osnovnu muzičku školu odličnim uspjehom i sviram klavir. Volim muziku i ne mogu zamisliti svoj dan bez muzike.

Smatram da su žene danas u mnogo boljem položaju nego što je to ranije bilo. Sretna sam da su žene i zakonom dobile svoja prava. Žene su veoma sposobne i mogu dosta toga uraditi. Svaka žena treba raditi za lični uspjeh i da maksimalno iskoristi vrijeme gradeći sebe. Mišljenja sam da mlade djevojke trebaju pronaći svoju profesiju u kojoj će biti najbolje u onom što rade. Svim majkama, ženama i djevojkama čestitam Dan žena. Ženi treba poklanjati svaki dan pažnju a svakako da je 8. Mart dobar podsjetnik na dan kada su žene zakonom dobile svoja prava.

Iskoristila bih priliku da svim svojim profesoricama i bivšim nastavnicama, koje su mi prenijele svoje znanje, čestitam 8. mart, a posebno svojoj razrednici Amri Đulan.  Posebnu zahvalnost za sve što sam uspjela, dugujem svojoj majci koja mi je najveća podrška u svemu”, rekla je Adna.

Edini i Adni želimo mnogo uspjeha na svim životnim stazama.

Prethodni članakU Vogošći i Ilijašu formirana dva ženska fudbalska tima
Naredni članakČlanica Udruženja „Zlatne ruke“ Mejra Brkić naučila tkati još kao djevojčica