Advokat Ifet Feraget o posljednjim dešavanjima vezanim za slučaj ubistva Davida Dragičevića

Advokat Ifet Feraget za Radio Ilijaš govori o posljednjim dešavanjima vezanim za slučaj ubistva Davida Dragičevića.

Razgovarao: Semir Spahić

Kažite nam, gospodine Feraget, šta je poenta cijele ove priče oko hapšenja Davora Dragičevića i sprečavanja skupova podrške u Banjoj Luci?

Ja bih rekao da je poenta cijele priče gubljenje iz fokusa onog što je najbitnije a to je istraga koja treba da odgovori na pitanje  ko je ubio Davida. Ovo sve skupa što se dešavalo posljednja dva dana ima dodatnu dimenziju, ali negativnu konotaciju iz razloga što je ovaj slučaj od samog početko krenuo kako ne treba. „Istraga“ koja je krenula od konferencija za štampu i nastavlja se novom konferencijom, jako se puno mediji bave ovom temom, ja kao advokat nerado govorim o živom predmetu, ali zbog javnosti to je obaveza advokata da kada neko pokušava da kontaminira dokaze jer je očigledno da se vrši utjecaj na sam postupak,  a to nije dozvoljeno. Poenta se prenosi na okupljanje, bilo je govora o navodnoj ozbiljnoj prijetnji, nikoga ne možemo osuditi odmah na početku, a o tome može odlučivati samo sudija. Da li je bilo ugrožavanja sigurnosti da bi se na to odgovaralo nije dovoljno da je neko rekao određene riječi. Vrlo je bitno naglasiti da položaj oštećenog je polazna tačka, onaj ko traži na dostojanstven način i traži ostvarenje najvažnijih ljudskih prava: pravo na život i pravo na  slobodu.  Dragičević traži svoje pravo da sazna istinu o ubistvu svog sina, a osim toga sad mu se uskraćuje pravo  na slobodu, policija je nakon 274 dana do kada je tolerisala mirna i dostojanstvena okupljanja uz upotrebu sile na Trgu Krajine, sada i to zabranila, kaže Feraget.

U slučaju istrage ubistva Davida Dragičevića, njegov otac u stanju  bola, straha i on samo želi da istraga bude provedena u skladu sa postojećim dokazima, a ne dobiva ni početak postupka. On, kaže Feraget,  nije imao ni namjeru niti upućivao ozbiljnu prijetnju, pa se postavlja pitanje kako je ministar Lukač nakon 10 mjeseci  tu navodnu prijetnju baš sada ozbiljno shvatio.

Feraget tvrdi da je lišenje slobode Davora Dragičevića bilo nezakonito jer mu poziv nije bio upućen .

Na jednoj strani imamo sistem a na drugoj pojedinca. Da li je ovo borba Davida i Golijata u određenom smislu?

Borba Davida i Golijata je očigledna na ovom primjeru, svjesno se krše važnije norme a najvažnija je zaštita pravo na život, ako nismo osjetljivi na rješavanje ubistva djece Dženana i Davida, sistem nažalost ne želi ni da krene u pravcu utvrđivanja odgovornosti. Postoje okolnosti koje ukazuju na moguću povezanost pojedinih pripadnika  MUP-a RS-a sa netankom i nasilnim lišavanjem života, slučajem ubistva Davida. Ako želite da otklonite tu mogućnost,  morate uvrditi te okolnosti, a prva od njih je da je tijelo pronađeno šesti dan, druga da je provelo u vodi šest dana o čemu se ne slažu nalazi. Dolazimo do dokaza da David nije bio 18. marta na tom mjestu jer ne postoji niti jedan materijalni dokazi, imate snimak koji nije izuzela policija i nema niti jedno lice da je bila svađa i da je njega neko napao i da je pao u potok. Svi početni dokazi koji su služili MUP-u RS-a koji su im služili da formiraju ovaj scenarij koji je pao u vodi. Umjesto da podnese prijavu protiv nepoznatog počinitelja i zaključak je bio da je nastala zadesna smrt i po kratkom postupku obustavlja se istraga, a ne možete vi kao policajac tražiti od tužitelja da obustavi istragu jer ste prekoračili svoja ovlaštenja.  

Da li očekujete da se sazna ko je ubica i da se ovaj slučaj ubistva riješi?

Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci sada vodi istragu, ali istragu treba da provode oni koji su  odvojeni od događaja jer  niko neće u sebi naći krivca, ako sami sebe istražujete  neće doći do rezultata, upitno je da li MUP RS može postupati u ovom slučaju, po mom mišljenju ne može jer nije nepristrasan . Ni  Lepir nije u tom stanju jer je stvorena takva klima i prošlo je od ubistva više od 100 dana a najvažnije je kod ubistva da istraga krene odmah.

Feraget je slučajeve Memić i  Dragičević i njihovu borbu za pravdu preuzeo pro-bono.

Pro bono jer  ne može uzeti novac za takve slučajeve kao što su Memić i Dragićević, a motivi su ljudski i htio sam da pokušam unijeti  ljudsku dimenziju pristupa ovom predmetu jer svaki oštećeni ima na raspolaganju besplatnu pravnu pomoć, a u ovim slučajevima je tužilac advokat ovih lica ili bi trebao biti.  Iako je nepravde uvijek bilo i bit će je,  ali ovdje imate očigledno uvezivanje onih koji su plaćeni da rade za nas što nije slučaj,  jer kada su udruženi tužitelji i policija da ne žele da pokrenu istragu, to je zastrašujuće to je organizirani kriminal, ne treba ni spominjati pravosudnu mafiju. Kao što je Diogen tražio čovjeka tako ja tražim tužitelja.

Advogat Feraget na kraju poručuje da Evropska konvencija ima prednost u odnosu na sve domaće zakone jer je tako propisano Ustavom

Evropska konvencija  nalaže službenu adekvatnu istragu koja će donijeti rezultat kad je to moguće i treba da neko ko je potpuno nepristrasan vodi jednu istragu, jedna je istraga za Dženana Memića ali ne samo onih koji su ga ubili nego i  onih koji su doveli do toga da se ne istražuje ko ga je ubio. Identična je situacija i u slučaju ubistva Davida Dragičevića, jer ćemo tako doći do ubica jer kad procesuirate one koji kriju ubice doći ćete do odgovora na pitanje zašto  su ih krili i da li je taj ustvari ubica, zaključuje Feraget.

Prethodni članakKnjiga sedmice: „Čovek po imenu Uve“ autora Fredrika Bakmana
Naredni članakDežure domova zdravlja u Kantonu Sarajevo tokom Nove godine