ILIJAŠVIJESTI

Ajla Huseinović stipendistica za deficitarna zanimanja i buduća CNC operaterka

Ajla Huseinović je učenica drugog razreda SŠC “Nedžad Ibrišimović” iz Ilijaša, odlučila se za rad na CNC mašinama. I prošle kao i ove godine stipendista je Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS. Stipendija se dodjeljuje kao nagrada  izuzetnim učenicima deficitarnih zanimanja.

Ajla kaže da poziv koji je odabrala nije lagan ali ni težak, pogotovo kada ga birate srcem.

„Prije svega to je timski rad, iziskuje spretnost i prethodno znanje o tehnologiji i mašinama. U prvoj godini dosta se ima pisati i učiti. Upisujemo programe, brojeve, linije, sisteme, učimo o materijalima. Na kraju prve godine profesori nam polahko pokazuju kako da radimo na malim CNC mašinama, a u drugoj godini već počinjemo fizički da radimo na mašinama: stavljamo materijal, kantiramo, režemo, bušimo. Trenutno radim praksu u firmi „Lišćevica promet“ i moram naglasiti da mi je obavljanje prakse kod njih zadovoljstvo. Iako možda zvuči da jeste, to nije težak posao za žene i preporučila bi svima da upišu ovu školu. 

Stava je da ne postoje muški i ženski poslovi, a biti jedina djevojka u razredu je kaže, kao biti princeza.

„Osjećaj je stvarno lijep. Znamo se nekada i posvađati ali to kratko traje. Kao jedinu djevojku u razredu stvarno me paze i čuvaju, imaju taj neki zaštitnički stav. Ne bih mijenjala svoj razred“, dodala je Ajla

Ajla je kroz podršku bližnjih ali i stipendiju u iznosu od 1.300 KM, dobila još veću motivaciju za učenje i nizanje dobrih ocjena.

„Zaista mi puno znači što sam od početka imla podršku svoje porodice i vjetar u leđa kad god mi je bilo teško. Također stipendista sam Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS već drugu godinu, prošle godine stipendija je iznosila 1.000 KM a ove 1.300 KM. Naravno, taj novac mi olakšava školovanje i daje moral za dalje učenje i obrazovanje, a pokušavam i da uštedim kako bih do kraja realizirala svoje planove. Planiram da upišem i četvrtu godinu a potom i Vojnu akademiju”.

Savjetujem svim mladim ljudima da upišu školu tako što će uskladiti glas srca i razuma, jer  poziv se mora prije svega voljeti ali i „isplatiti“ na kraju. Hrabro, optimistično, učenjem i obrazovanjem, snovi će se sigurno ostvariti“, zaključila je Ajla.

 

 

Povezane objave

Back to top button