INTERVJU

Ajša Alić, dobitnica Srebrne značke UNSA: Dobra organizacija vremena i bavljenje sportom ključni razlozi uspjeha

Radio Ilijaš nastavlja sa promocijom najuspješnijih ilijaških studenata. Ajša Alić, dobitnica je Srebrne značke Univerziteta u Sarajevu nakon završenog dodiplomskog studija na Fakultetu sporta.

Osim toga, Ajša je uspješna odbojkašica potekla iz OK „Ilijaš“, a trenutno nastupa u Premijer ligi u odbojci u Gradačcu, što podrazumijeva stalna putovanja, vozarenje četiri sata zbog treninga, ali to ovoj dvadesetdvogodišnjoj djevojci ne pada teško.

Ajša je oduvijek znala da je sport njen životni poziv.

Završila sam Sportsku gimnaziju u Sarajevu, nakon čega sam nastavila studij na Fakultetu sporta. Nakon toga sam upisala i redovno Master studij. Volonter sam i radim i pripravnički, te nastupam u Gradačcu u Premijer ligi BiH. Obaveze uspijevam uskladiti jer je važno posložiti prioritete i dobro organizirati vrijeme, nastava se održava u potpunosti online,  nekad boravim u Gradačcu, nekad u Ilijašu, snalazim se u svom rasporedu i sve će se to uspješno završiti, kaže Ajša.

Odbojka je sport  koji Ajša najviše voli, ali omliljeni predmet je Metodika.

-Odbojka mi je najdraža, ali volim rad sa djecom. Nakon Master studija željela bih da nastavim rad u školi, sa mlađim uzrastima, kasnije možda i da se otvori škola odbojke. Svoju budućnost vidim u Bosni, da pomažem u razvoju sporta kako u općini Ilijaš, tako i cijeloj BiH.

Zbog pandemije koronavirusa, godina je sportistima bila teška zbog same organizacije treninga i takmičenja.

-Treninge nekoliko prvih mjeseci nismo ni održavali, sada imamo i treninge i takmičenja uz poštivanje svih mjera, ali ono što nam najviše nedostaje je prisustvo publike, koja pruža sasvim drugačiji osjećaj kada se igra, ali nadamo se da će i ovo jednom proći i da će se publika vratiti na tribine da nas podržava i bude dio naših uspjeha.

Za svoj uspjeh najviše je zahvalna roditeljima, koji su njena snaga i podsticaj za dalji trud i napredak.

-Roditelji su u svakom trenutku uz mene, snaga i samopouzdanje koji trebam kada možda osjetim umor. Zahvalna sam i Univerzitetu u Sarajevu za ovo priznanje, kao i Općini Ilijaš, čiji sam stipendista već četiri godine. 

Ajša mladima poručuje da se trud i zalaganje, dobra organizacija isplate, te da se, prvenstveno zbog zdravlja, trebaju baviti sportom i prihvatiti zdrav stil života.

Povezane objave

Back to top button