Uncategorized

Akademik Duraković: Svijet poslije Gaze ne može više biti isti, Palestinci su pobjednici…

Izraelska agresija na Gazu praćena “zločinom nad zločinima” nad palestinskom djecom, ženama i starijima, ušla je u 104. dan.

Akademik Esad Duraković, član Akademije nauka i umjetnosti BiH, te tri arapske akademije nauka (u Egiptu, Jordanu i Siriji), kaže za portal Radiosarajevo.ba da “nakon ovako kolektivnog šehadeta kao što je Gaza (prije toga Bosna)”, ali i nakon ovako očiglednog svrstavanja većine zapadnih vlada na stranu genocida i zločina – “svijet više ne može biti isti”.

“U kolektivnom zločinu nad Gazom izdati su principi na kojima počiva svijet. Prvo, urušen je međunarodni pravni poredak. Izvršen je ‘etički suicid’ medija koji su, većinom, stali na stranu vlada, a koje snažno i kolektivno podržavaju ogroman međunarodni zločin. Mediji koji bi morali biti savjest i moralni korektiv, prestali su to biti i postali su saučesnici”, govori akademik Duraković.
Zato dodatno smatra vrijednim rad katarske TV mreže Al Jazeera.

“U ovome općem mraku imamo otok svjetlosti koji se zove TV Al Jazeera jer da nije nje ne bismo vidjeli u punome svjetlu užas i zločin koji cionisti u Izraelu i sa Zapada vrše nad Palestincima, ali time oduzimaju valjanu budućnost i samima sebi”, kazao je Duraković.

Nadalje, on smatra da uredan i stabilan svijet, kao poredak, ne može počivati bez moralne vertikale, kao svoje “kičme”.

“A upravo sada, od Bosne do Gaze, zapadni svijet (dabome, i kukavna saučesnička pasivnost muslimanskog svijeta!) ostao je bez moralne vertikale, svrstavajući se, masovno i institucionalno, na stranu očiglednog i užasnog, masovnog zločina.

Epska žrtva

Ne znam kakav će svijet biti nakon ovoga jer samo Bog zna budućnost, ali je sigurno da ne može biti isti jer tako savjesno podržavanje zločina ne može proći bez dramatičnih posljedica”, naveo je.

Poručuje da “palestinska žrtva je epska, biblijska u svome totalitetu, i ona neće biti uzaludna”.

“Čak i ako nestanu, Palestinci će biti pobjednici. Oni su to već sada. Nikada kao sada nije se tako veliki dio tzv. ‘civiliziranog svijeta’ svrstao na stranu genocida. Za to će biti plaćena vrlo visoka cijena…”, zaključio je akademik Duraković.

Povezane objave

Back to top button