Udruženje građana- KUD „Ilijaš“  koje njeguju kulturnu tradiciju i običaje naroda koji egzistiraju na teritoriji naše Općine, iza sebe ima veoma uspješan period.  U programu Radio Ilijaša, gostovala je Berina Burić, predsjednica KUD-a Ilijaš. Kako je kazala, članovi ovog Udruženja trude se sačuvati kulturnu baštinu bosanskohercegovačkih naroda.

“S ponosom mogu reći da je KUD Ilijaš prethodnih godina imao zaista uspješan period. Ono što bih izdvojila jeste to da folklorna sekcija najviše radi u okviru Udruženja. Raspodijeljena je u tri dijela: dječiji ansambl, izvođači ansambl i unazad dvije godine postoji sekcija mladih veterana. To su članovi koji su stariji od 40 godina i počeli su se rekreativno baviti folklorom radi kondicije i zdravog stila života. To se pretvorilo u ozbiljan rad, sašili su sebi odjeću i rade  ozbiljan posao“, kazala je Berina.

Ono što je obilježilo prethodni period jesu mnogobrojni nastupi povodom značajnih datuma u općini Ilijaš, putovanja, ali i ostvarena saradnja sa drugim udruženjima.

“Putovanja i festivala je bilo mnogo. Prije svega,  ja bih izdvojila lokalna dešavanja na području  Ilijaša. Redovni smo učesnici manifestacije „Ilijaški dani“. Uvijek smo tu na obilježavanju Dana općine Ilijaš. Trudimo se odazvati na sve pozive i da sarađujemo i sa ostalim udruženjima sa područja naše Općine. Izdvojila bih i nastupe na nivou države gdje smo sa ostalim udruženjima iz iste branše nastupali. Neizostavno je spomenuti turneje van BiH od kojih bi izdvojila turneju u Njemačkoj, gdje smo započeli saradnju sa udruženjem i Štutgarta. Tursku smo posjetili četiri puta zahvaljujući Općinskom načelniku koji nas je u saradnji za općinom Jozgat pozvao da gostujemo. Bili smo u Sisku, Ohridu i posjetili smo mnoga druga mjesta. Protekli period bio je uspješan i radan, ali i sretan“, kazala je Berina.

Predsjednica KUD-a Ilijaš poručila je svim zainteresovanim građanima da su dobro došli u ovo Udruženje ako volite muziku, pjesmu i igru.

Od 18.092017. godine počinje nova radna sezona KUD-a Ilijaš. Počela je sa radom folklorna sekcija i sekcija orkestra koja će biti nedjeljom u OŠ „Hašim Spahić“. Svi zainteresovani mogu se priključiti ponedjeljkom od 17:30-19:00 sati  i četvrtkom od 19:00-21:00 sat  u stariju grupu u SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš. U ansambl u kojem je najviše omladine, možete se uključiti utorkom od 19:00-21:00 sat u SŠC „Nedžad Ibrišimović“ i subotom od 10:00-12:00 sati u fisklulturnoj sali u OŠ „Hašim Spahić“. Dječiji ansambl radi zahvaljujući saradnji sa osnovnim školama sa područja općine Ilijaš. Njihove probe su četvrtkom od 17:30- 19:00 sati u SŠC „Nedžad Ibrišimović“ i subotom od 12:00-14:00 sati u OŠ „Hašim Spahić. Plan je osnovati vokalni ansambl za starije gospođe koje su izrazile želju da pjevaju sevdah.

 

Share.

Comments are closed.