ILIJAŠVIJESTI

Alema Sadiković: Folklor je dio naše tradicije koju ne smijemo zaboraviti

Kulturno – umjetničko društvo „Ilijaš“ osnovano je 2009. godine. Cilj članova ovog udruženja jeste njegovanje kulturne tradicije i običaja naroda koji egzistiraju na teritoriji naše Općine. Iako je tekuća kao i prethodna godina bila u znaku pandemije COVID – 19, KUD Ilijaš je zabilježilo značajne aktivnosti u svom godišnjem radu. Alema Sadiković predsjednica KUD Ilijaš je u mjesecu maju preuzela rukovodstvo. Istakla je da je prvenstveno zadovoljna brojem članova, posebno mladih naraštaja.

„Iako je pandemija bila prisutna i u ovoj godini, bili smo u prilici da radimo. Povećao se broj djece u našem Udruženju i imamo aktivnih 60 članova. KUD Ilijaš broji ukupno oko 100 članova. Imamo dječiji, izvođački i ansambl veterana.  Prvi nastup u toku ove godine bio je u saradnji sa JU KSC i Radio Ilijaš. Bili smo presretni kada smo vidjeli koliko ljudi je došlo da uživa u našim izvedbama posljednje noći manifestacije „Ilijaški dani 2021“.  Ono što je obilježilo ovu godinu rada jeste i turneja u Budvu kao i naš godišnji koncert. To je bio prvi koncert koji sam oganizovala kao predsjednica KUD-a sa svojim timom. Zahvalna sam gostima i prijateljima koji su uveličali naše događaje“, istakla je predsjednica Sadiković.

Konstantni treninzi i uvježavanje igara, neophodni su za kvalitetan program kulturno – umjetničkog društva. Rukovodstvo KUD-a Ilijaš vrijedno radi tokom cijele godine, što je vidljivo na smotrama, kocertima i turnejama na kojima nastupaju.

„Sa dječijim ansamblom radim ja uz podršku djevojki iz izvođačkog ansambla. To je jedan jako zahtjevan posao, s obzirom da se mora paziti na preko 50 djece. Trenutno imamo treninge  u neadekvatnim uslovima. Djeca su posebna i oni nam često pomažu sa idejama. U nekoliko zadnjih treniga vježbali smo igrice koje su i oni sami kreirali. Svaki put me zaista zadive. U dječijem ansablu imamo djevojčice i dječake od 5-15 godina. Izvodimo različit program sadržan od različitih igara, bošnjaške, srpske i hrtvatske kulture. Folklor je dio naše tradicije. Ne smijemo dozvoliti da zaboravimo svoju tradiciju. Na turneji smo se se predstavili sa spletom igara, jer u našoj državi žive različite vjere, nacije i tradicije. Želja nam je da predstavimo ljepotu naše različitosti. Zbog toga je posebno važno što imamo djecu u našem KUD-u, kako bismo prenijeli tradiciju na njih.  Do kraja godine planiramo obradovati naše najmlađe sa novogodišnjim paketićima i radionicama. Nadamo se da ćemo sljedeću godinu dočekati bez koronavirusa i da nećemo morati reducirati posjetu naše publike. Radujemo se novim turnejama i  koncertima, kako u Ilijašu, tako u BiH ali i dalje. Naš zlatni sponzor je Općina Ilijaš. Na tome smo posebno zahvalni. Ali tu su i naši mnogobrojni donatori i prijatelji koji nas podržavaju. U ime KUD-a Ilijaš i u svoje lično ime od srca se zahvaljujem svima koji nas podržavaju“, istakla je predsjednica Sadiković.

Puno uspjeha u radu želimo svim članovima Kulturno-umjetničkog društva “Ilijaš”.

Povezane objave

Back to top button