ILIJAŠVIJESTI

Alema Sadiković: Ovo je bila izuzetno uspješna godina za KUD “Ilijaš”

Kulturno-umjetničko društvo „Ilijaš“ osnovano je 2009. godine sa tri folklorne sekcije. Ono što posebno krasi rad ovog društva jeste veliki broj najmlađih članova koji su čuvari tradicije. Alema Sadiković predsjednica KUD-a „Ilijaš“ ističe da je ova godina bila izuzetno uspješna sa aspekta realizacije planova. Pored toga da baštine kulturne i tradicionalne vrijednosti naroda Bosne i Hercegovine, često realizuju i projekte koji smanjuju stepen diskriminacije ali i humanitarne.

„Ovu godinu smo započeli sa lijepim slikama sa Ponijera gdje smo poslali snažnu poruku mladima „bez diskriminacije, nasilja i puno ljubavi“. Na svaki mogući način želimo doprinijeti našoj općini ali i državi. Tradicionalno smo učesnici obilježavanja Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Tim povodom, gostovali smo i u Travniku i nastupali sa našim prijateljima. Također, svake godine, rado uzmemo učešće u manifestaciji “Ilijaški dani”. Moram da istaknem jednog od naših najčešćih sponzora, a to je frutis_sarajevo.  Tokom ove godine imali smo brojne sponzore kojim se ovim putem zahvaljujem, a imenovat ćemo ih na našem festivalu.

Jedan od nama najdražih projekata u kojem smo bili uključeni jeste „Da starost bude radost“, te se ovim putem zahvaljujemo Omladinskoj organizaciji „Carpe-diem“ ali i našoj divnoj Elmi Glamoč na pozivu. Tu su brojni projekti i nastupi, radionice na kojima smo uzeli učešće. Istakla bih projekat koji smo u zajedničkoj organizaciji sa Relax toursom upriličili dvije nvečeri folklora na Trebeviću“, kazala je Alema.

Pored uspješne realizacije projekata iz Programa rada KUD „Ilijaš“, godinu su obilježili i tužni događaji.

„Ova godina za nas je bila i jako teška zbog odlaska našeg koreografa Alije Udovčića. Učinio je mnogo za KUD “Ilijaš” i on će uvijek biti u našim sjećanjima“, kazala je Alema.

„Za kraj godine pripremili smo naše najveće projekte. Ovaj put nešto drugačije – po prvi put organizovat ćemo „Dječiji festival folklora“. Također još jedna aktivnost koju planiramo jeste zajednička radionica nasih građana sa našim članovima. Cilj radionice jeste da naši članovi prenesu svoje znanje našim građanima, kako bi naučili tradicionalne igre sa naših prostora. Svi su dobrodošli.

Neizmjerno hvala na nesebičnoj podršci našem načelniku Akifu Fazliću, jer upravo uz podršku Općine Ilijaš realizovali smo sve projekte, radionice i upriličili posjete širom Bosne i Hercegovine ali i van granica naše domovine“, istakla je Alema.

Alema se zahvalila članovima na zalaganju i trudu pri ralizaciji projekata u toku ove godine, ali i svima koji podržavaju rad KUD „Ilijaš“ uz želju da Nova godina bude svima uspješnija od prethodne.

Povezane objave

Back to top button