ILIJAŠVIJESTI

Alić: “Krenimo hrabro u novu školsku godinu”

O početku školske godine, novitetima i projektima razgovarali smo sa direktorom Osnovne škole “Stari Ilijaš” Ademom Alićem. Prema njegovim rječima, odgojno-obrazovni proces je krenuo na vrijeme po kalendaru predviđenom za školsku 2023/2024 godinu, odnosno prema uputama Ministarstva obrazovanja KS.

Alić se zahvalio Ministarstvu za odgoj i obrazovanje što su učenici od prvog do devetog razloga dobili besplatne udžbenike, te istakao da su  prošli na tenderu za opremanje kabineta hemije i fizike.

“Kurikularna reforma je u punom jeku, posebno bih istakao ova uvedena „tri nova područja“ koja se odnose na razrede od prvog do trećeg. Naši nastavnici i učenici su spremni za sve nove izazove i vjerujem da ćemo ih uspješno realizirati. Također bi iskoristio priliku da se zahvalim načelniku općine Ilijaš, Akifu Fazliću i njegovim saradnicima, što su i ove godine osigurali prijem i besplatne ruksake sa priborom za sve ilijaške prvačiće. Zajedno uz besplatne udžbenike koje je obezbjedilo ministarstvo ovo je velika olakšica za roditelje koji u prosjeku izdvoje tri do četiri stotine maraka za opremanje jednog djeteta pri polasku u školu“, rekao je Alić.

Što se tiče upisa prvačića, napominje da se svake godine nažalost broj upisanih učenika smanjuje u školama.

“Ove školske godine u OŠ “Stari Ilijaš” upisano je 45 prvačića ( sedam manje u odnosu na prošlu godinu ) i to 15 djevojčica i 30 dječaka što je neobično, jer je do sada, uglavnom bilo više djevojčica. Brojke uglavnom prate sve veći odlazak porodica na zapad, u potrazi za boljom egzistencijom, i po meni to je najveći problem s kojim se trenutno suočavamo“, istakao je Alić.

Alić ističe da je škola prije svega odgojna ustanova i da će nastaviti odličnu saradnju sa roditeljima u tom procesu.

“Kada su u pitanju problemi neprihvatljivog ponašanja učenika, mi za sada nemamo većih izazova i uspješno ih rješavamo na nivou škole odnosno pedagoške službe. Zahvaljujući prije svega mobilnom timu kojeg čine četiri asistenta, uspješno realizujemo i proces inkluzije u školi, kako bi sva djeca bez obzira na bilo koju vrstu različitosti imala ista prava. Napomenuo bih da aktivno radimo na problemu sigurnosti učenika u saobraćaju, kao i nedostatku kadra pri zapošljavanju prosvjetnih radnika” kazao je.

Također, pohvalio je odličnu saradnjom sa drugim školama sa područja općine Ilijaš, ali i šire, a posebno se zahvalio generacijama koje zavrašavaju školovanje, te rekao da su više nego spremni za upis u srednju školu.

Alić je poslao  poruku za početak nove školske godine: „Učenicima, nastavnicima, roditeljima, i svima koji su na bilo koji način dio odgojno-obrazovnog procesa, želim uspješnu novu školsku godinu, želim da svi budemo svjesni svoje odgovornosti i da kontinuirano radimo na ličnom razvoju a koji će doprinjeti razvoju zajednice i društva. Dragi učenici vrijedno radite na izvršavanju svojih obaveza, neka vaš cilj bude visoko postavljen na samom početku, dok se budete trudili da ga ostvarite vaša će interesovanja ići u pravom smjeru. Svoje vrijeme rasporedite tako da bude što kvalitetnije iskorišteno. Što manje vremena na društvenim mrežama. Korištenje interneta za istraživanje i pronalaženje korisnih informacija treba vam postati svakodnevna praksa. Stalnim zalaganjem za sebe, za prijatelje, za okolinu u kojoj živite, oblikujete svoje ponašanje u smjeru zadovoljne i kompletne ličnosti. Dragi nastavnici, roditelji, mi smo pokretači svega navedenog i neka svojim radom i zalaganjem budemo kvalitetan uzor našoj djeci. Krenimo hrabro u novu školsku godinu i budimo tim kojem neće biti važno samo sudjelovati, budimo tim koji će u svakom danu biti pobjednički“.

 

 

Povezane objave

Back to top button