Alma Ferović Fazlić, rođaka čuvene Emine iz pjesme Alekse Šantića, priča o ljubavi iz koje su nastali najljepši stihovi 20. stoljeća

emininainukaOtkad je prvi put objavljena pesma “Emina” Alekse Šantića u časopisu “Kolo” 114 godina je prošlo .

Praunuka čuvene Emine, kojoj je Aleksa Šantić posvetio svoju najpoznatiju pjesmu, Alma Ferović Fazlić otkriva za Informer kako su nastali, po mišljenju mnogih, najljepši stihovi 20. vijeka. Alma tvrdi da čuveni pjesnik i njena legendarna rođaka iz Mostara nikad nisu bili u vezi, već da mu je Emina bila samo tiha patnja.

Nasljednica opjevane mostarske ljepotice je magistar londonske Kraljevske muzičke akademije. Odigrala je i preko četiri stotine predstava u londonskom mjuziklu “Gospodar prstenova”. Trenutno živi i radi u Sarajevu, a kaže da joj je želja bila da “Eminu” obradi na savremeniji način.

Turneja sa Eltonom Johnom

Studirali ste na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Da li ste preko te škole došli do toga da idete na turneju sa čuvenim sir Eltonom Johnom?

– Da. Tamo sam magistrirala muzički teatar, a sa nekoliko kolega pjevala sam prateće vokale na njegovoj britanskoj turneji 2004. godine. Bilo je fenomenalno gledati hipnotizirane obožavatelje. On je intrigantan, neobičan, a u poslu veoma precizan. Takav profesionalizam se rijetko viđa. Toliko je detaljan da pored svih muzičkih i tehničkih zahtjeva, koje mu ispunjavaju na desetine pomoćnika i saradnika, čak ima posebnog menadžera za binu, koji mu tokom koncerta mijenja stalak sa ledom i vodom i to je sav njegov posao.

– Moja prabaka je bila čedna i veoma mlada kada je opjevana, imala je svega 14 godina. Šantić ju je susretao na česmi gdje je s ibrikom dolazila da naspe vodu i posmatrao u komšijskoj bašti. Bio je inspirisan ljepotom njene rane mladosti. Svojoj sestri Persi je jednom prilikom rekao: “Evo upravo sam sreo imamovu kćer, mladu lijepu Eminu i nadahnula me da napišem novu pjesmu.”

Šta znate o vašoj prabaki Emini Sefić Koluder?

– Da je bila skromna, blaga i vesela osoba, uvijek nasmijana. Imala je divnu bijelu put, lijepe zube, bujnu sjajnu kosu, koju je vezivala u pletenicu, prirodne rumene usne i bila je lijepog stasa. Voljela je Šantićeve pjesme u izvođenju sjajnog Himze Polovine, ali bi uvijek, kada ih čuje na radiju, posramljena napuštala prostoriju.

Kakva je bila njena dalja sudbina?

– Kao veoma mlada, sa 16 godina, udala se za uglednog veletrgovca iz Mostara Avdagu Koludera. Rodila mu je čak četrnaestoro djece. Priča o Emini, koju je na najljepši način opjevao Šantić, Avdagi nije nimalo smetala, iako je ono vrijeme bilo mnogo staromodnije. Poznavao je Šantića i veoma ga poštovao.

Da li vam govore da ste lijepi na nju?

– Današnja ljepota je nešto sasvim drugačije od ljepote iz onog vremena. Mi imamo šminku, drugačiji stil oblačenja i veoma je teško porediti. Ipak, kažu da imamo dosta sličnosti, posebno svijetlu put, nasmijane oči i vedro lice.

Odlučili ste prepjevati čuvene Šantićeve stihove u čast vaše prabake Emine.

– Kao njena praunuka željela sam da iza sebe ostavim još jedan trag i muzički dokument o ovoj lijepoj priči. Kako nisam sevdah interpretator, ova verzija nije ni slična onom što je do sada rađeno, već je potpuno moderna. Ta pjesma je obilježila moje djetinjstvo i život.

20160111192109_71538

Izvor: thebosniatimes.ba

 

Prethodni članakHafiz Sulejman Bugari: Zarobljeni smo i zbunjeni zbog previše slobode i različitih pristupa
Naredni članakUpoznajte dedu Hasu i nanu Sifu, povratnike na Korita