Protekla 2019./2020. školska godina, u OŠ „Stari Ilijaš“ počela je sa mnogo planova. Međutim, u martu se sve promijenilo kada su nastavnici i učenici morali preći na sistem online nastave, zbog pandemije koronavirusa. Ipak, uspjeh pojedinaca je itekako prepoznat i prezentovan i u vanrednim okolnostima. U Jutarnjem program Radio Ilijaša, gostovale su Alma Salketić direktorica OŠ „Stari Ilijaš“ i Ajsela Šehić, najbolja učenenica generacije maturanata 2019./2020. godine.

Direktorica Salketić ističe da su uposelnici i učenici do prelaska na sistem online nastave ostvarili mnogo uspjeha.

„Promovisali smo našu školu na lijep način. Naši učenici su stekli puno iskustava i znanja. Imali smo divna druženja unutar BiH. Produžili smo Protokol sa bratskom školom iz Turske. Bili su dogovoreni i uzajamni susreti, uključujući i djecu. Međutim, 13. marta počinje online nastava i sve planove smo morali ostaviti po strani. Nadam se da ćemo te planove ostvariti u predstojećem periodu. Uspjeli smo upriličiti divan program povodom Dana škole, Dan općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH. Iako smo pohađali online nastavu, uspješno smo školsu godinu priveli kraju. Nismo očekivali da će online nastava trajati do kraja školske godine, ali smo u roku dva dana uspjeli prevaziću sve prepreke koje smo imali. Najveći problem je bio nedostatak računarske opreme. Zahvaljujući našim donatorima, uspjeli smo obezbijediti opremu a pomogla nam je Općina Ilijaš, Vodostan, BH Telecom, Ministarstvo obrazovanja KS, Vijeće roditelja. Također, i škola je stavila na raspolaganje sve uređaje. Snalazili smo se na razne načine. Bilo je naporno ali smo uspjeli“, kazala je direktorica Salketić.

Ajsela Šehić, bila je učenica IX-2 razreda i ponijela je titulu najbolje učenice u svojoj generaciji. Školovanje nastavlja u Drugoj gimnaziji i kaže da posebno voli matematiku, ali da je svim predmetima posvećivala istu pažnju, što je i rezultiralo titulom najbolje učenice u generaciji.

„Na početku nam je bilo teško sa onlina nastavom, ali smo brzo naučili i uspjeli smo. Bili smo jako sretni što smo ipak imali matursko veče. Iako nije bila klasična maturska veče, bilo nam je prelijepo i pamtit ćemo to naše druženje. Voljela sam da učim sve predmete, ali najviše volim prirodne nauke. Posebno sam voljela matemaiku. Svim predmetima sam pristupala jednako odgovorno. Upisala sam Drugu gimnaziju, matematički smjer“, kazala je Ajsela.

„Svi smo željeli da ovu generaciju maturanata ispratimo na najljepši način. To je bila jedna divna generacija i oni su to zaslužili. Imali smo dva odjeljenja, 45 maturanata koju su sve ove godine promovisali našu školu kao najbolji ambasadori. Upriličili smo ispraćaj u školskoj sali samo za učenike i nastavnike. Ove godine nismo imali defile za maturante. Ali su imali matursko veče i to je bilo jedno prelijepo druženje za sve naše maturante. Ono što je bitno, maturanti su uspjeli otići i na ekskurziju. Zaista imam potrebu da pohvalim Ajselu. Ona je svim predmetima pristupala isto i bila je izvrsna. Naša škola obiluje uspješnim učenicima, ali bez dileme, Ajsela je opravdano ponijela titulu najbolje učenice. Želim joj puno uspjeha u nastavku školovanja“, kazala je direktorica Salketić.

Ajsela je poslala poruku svojim vršnjacima te naglasila da se uporna rad i trud uvijek isplate.

„Treba biti uporan, iskoristiti vrijeme i to će se sigurno isplatiti. Kada dođu rezultati truda i rada, sigurno ćemo biti zadovoljni ukoliko budemo na vrijeme izvršavali svoje obaveze. Podrška roditelja je jako bitna i motivacija je svima nama“, kazala je Ajsela.

U OŠ „Stari Ilijaš“ u prvom  upisnom roku upisalo se 50 prvačića. Direktorica Škole izražava nadu da će u septembru prvačići doći u školske klupe.

„Online upis je malo otežao taj proces, ali nadamo se da ćemo u drugom upisnom roku imati još upisanih prvačića. Nadam se da će prvačići u septembru doći u školske klupe i da će se završiti situacija sa koronavirusom“, kazala je direktorica Salketić.

Direktorica se zahvalila svima koji su im bili partneri u proteklom periodu. Posebnu zahvalnost iskazala je roditeljima koji su mnogo pomogli.

Puno uspjeha i sreće želimo upravi OŠ „Stari Ilijaš“, učenicima i Ajseli Šehić u nastavku školovanja.

Share.

Comments are closed.