BIHVIJESTI

Almir Bečarević: ‘Građani, spremite se na nova poskupljenja električne energije’

Nakon što je FERK odbio prvobitni zahtjev Elektroprivrede BiH za poskupljenje struje, odnosno uvođenje modela tri tarife, stigao je novi zahtjev za linearno povećanje cijena za domaćinstva i ostalu potrošnju.

Prijedlog postotka linearnog povećanja, koji je utvrđen nakon preispitivanja odbijenog cjenovnog modela, iznosi 10 posto za domaćinstva i 8,1 posto za ostalu potrošnju na 0,4 kilovata.

Komisija će u utorak, 11. jula, ponovo zasjedati o ovom prijedlogu.

Na posljednoj sjednici Predstavničkog doma federalnog parlamenta, podsjetimo, imenovan je novi saziv FERK-a, ali bi ih trebao potvrditi i Dom naroda zakazan za srijedu, 12. juni, te će odluku o poskupljenju struje razmatrati stari saziv.

 

“Prijedlog koji je na kraju značio povećanje električne energije od 10 posto do preko 30 posto u odnosu na koliko se potroši u suštini znači da je došlo do linearnog povećanja cijena za sva domaćinstva, ističe Almir Bečarević stručnjak za energetiku

Bitno je napomenuti da ovo nije zadnje poskupljenje i trebamo biti spremni na daljnji rast cijena za domaćinstva u 2025. godini.

Nažalost, pad proizvodnje i izvoza električne energije je dramatičan i bitno je znati da ove troškove neće niko drugi snositi nego građani i privreda. Čini se da smo svi mi krivi što Elektroprivreda BiH svoje poslovanje ne prilagođava novim okolnostima na tržištu i što se proizvodni objekti ne grade iz izvora koji su obnovljivi”, kazao je Bečarević.

Smatra da građani sada spašavaju Elektroprivredu BiH…

“Sada se mi kao građani nalazimo u takvoj situaciji da ćemo morati spašavati Elektroprivredu dok vlast to eufemistično zove “usklađivanje cijene“. Idući korak je povećanje cijena za sve korisnike koji će preći na tržišno snabdjevanje. Tu su procenti povećanja još veći i jako je bitno da se spremimo na daljnja poskupljenja svih proizvoda jer je električna energija temelj za svaki drugi porast cijena” Rekao je Bečarević za Radiosarajevo.ba.

Povezane objave

Back to top button