ILIJAŠVIJESTI

Amila Demirović volonterka 2022. godine

Učenica trećeg razreda SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Amila Demirović proglašena je “Volonterom godine” za 2022. Ovo značajno priznanje dobila je na izboru Volontera/ke godine na području općine Ilijaš, koje je upriličila Omladinska organizacija „Iskoristi dan – Carpe diem“.

Općina Ilijaš već petu godinu za redom finansira projekat „Pokreni sebe, volontiraj“ koju realizuje OO „Carpe diem“, te ovim, kako je kazala Enisa Mešetović, stručna savjetnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor žele vrednovati i prepoznati volonterski rad mladih osoba.

„Želimo pokazati da mi svi u lokalnoj zajednici mislimo na mlade ljude i da želimo da nagradimo njihovo vrijeme i trud koji besplatno ulažu tokom godine i na taj način smo osmislili i ovaj projekat. Želim iskoristiti priliku i čestitati Amili Demirović jer mi smo kao i Općina imali priliku sarađivati sa njom i zaista  je jedna posebna i vrijedna osoba, a naravno pozivamo i druge mlade ljude da volontiraju da se trude da svi zajedno Ilijaš učinimo još ljepšom sredinom za život“ rekla je Mešetović.

Amila Demirović ističe da nije očekivala ovo priznanje, ali je spomenula kako volontiranje donosi promjenu na bolje, te svima preporučuje da počnu volontirati, i da izađu iz svoje zone komfora.

„Ja sam nova u volontiranju, počela sam krajem 2021. godine kroz Omladinsku organizaciju „Iskoristi dan – Carpe diem“ i projekat „Da starost bude radost“ i odmah sam zavoljela volontiranje. Nisam imala priliku upoznati se sa volontiranjem kroz osnovnu školu, ali u srednjoj školi imali smo fond koji moramo ostvariti volonterskog rada, tako da sam sa tim počela, ali na kraju je ispalo prelijepo iskustvo“ kazala je.

Predsjednica OO „Carpe diem“ Elma Glamoč, ističe da projekat ima za cilj motivisanje, poticanje mladih da budu društveno aktivni, odgovorni građani naše općine koji će dati doprinos lokalnoj zajednici, djeci, mladima, ali i sami sebi u cijelom tom procesu.

„Prethodne godine OO „Carpe diem“ najviše se fokusirao na međugeneracijsku solidarnost, tako da smo realizovali sa Udrugom “Srce za bližnje” kampanju „Da starost bude radost“ i to je bio novi način i pristup u radu jer su do sad mladi pomagali mlađima od sebe, dok u ovom projektu mladi su pomagali starijima od sebe. Većina volontera je bila uključena u ovu kampanju, ali  tu su naravno i ostale aktivnosti „Kreativni park“, „(Za)kuhajmo zajedno“, Igrom do prijateljstva“, „XXL društvene igre“ rekla je.

Glamoč, ističe da mladih ima zainteresovanih za volontiranje, ali da naravno uvijek može bolje.

„Plan je da kroz osnovne škole (osmi i deveti razred) informišemo o volontiranju, vannastavnim aktivnostima i da već u tom periodu gradimo neke nove mlade snage za NVO sektor. Tu spadaju još i učenici prvog i drugog razreda srednje škole. Treba pronaći aktivnosti koju su zanimljive današnjoj omladini. Raduje me da imamo nove organizacije, jer imamo dosta mladih i imamo potencijala da sve to iskoristimo“ spomenula je Glamoč.

OO „Carpe diem“ dodijelila je zahvalnice mladima koji su bili aktivni kroz OO „Carpe diem“ u 2022. godini, pored toga zahvalnice su još dodijeljene OŠ „Srednje“, SŠC „Nedžad Ibrišimović“, OŠ „Stari Ilijaš“, Udruženju Odred izviđača „Mladost“ Ilijaš i Vijeću učenika SŠC „Nedžad Ibrišimović“.

 

Povezane objave

Back to top button