ILIJAŠVIJESTI

Amila Demirović: Volontiranje je neprocjenjivo iskustvo, prilika za mlade da budu aktivni u svojoj lokalnoj zajednici

Amila Demirović (17) proglašena je Volonterkom za 2022. godinu. Ovo značajno priznanje dobila je na izboru Volontera/ke godine na području općine Ilijaš, koje je upriličila Omladinska organizacija „Iskoristi dan – Carpe diem“.

Amila je učenica trećeg razreda SŠC“Nedžad Ibrišimović“, i kako za sebe kaže volontiranje je dosta promijenilo na bolje, te svima preporučuje da počnu volontirati, i da izađu iz svoje zone komfora.

„Volontiranje sam započela kroz školu i naš fond od 40 sati koje moramo da imamo, te kroz OO „Iskoristi dan – Carpe diem“. Elma je tu bila zadužena za sve, kako sam se sa njom upoznala i počela volontirati u „Carpe diem“ počela je i ta želja za volontiranjem. Nisam znala šta će me čeka, a ni dokle ću stići sa volontiranjem. Volontiranje je pomoći nekom drugom, kada volontirate prvo mislite kako će te pomoći nekome drugome. Iako nisamo plaćeni za to, preko radionica možemo da izrazimo neku svoj želju, da unaprijedimo nešto u čemu nismo dobri“ kazala je Amila.

Volonterski rad potiče društveni aktivizam, koji je osnovni pokretač svakog naprednog društva. Prepoznavanje potreba zajednice i spremnost na aktivno djelovanje, pomaže društvu da brže i kvalitetnije riješi nagomilane probleme i potrebe. Mladima pomaže da razviju ili dodatno usavrše određene vještine i priprema ih za buduće zaposlenje.

Amila ističe, da je ponosna što je bila dio projekta u okviru kampanje društvene solidarnosti i brige za starije osobe „Da starost bude radost“ koju su realizovali Udruga “Srce za bližnje” i Omladinska organizacija “Carpe diem – Iskoristi dan”.

„Drago mi je što sam bila dio ovog projekta jer sam napredovala kao osoba. Nisam tip osobe koji je emotivan i koji će pokazati tu empatiju. Kada sam upoznala svoju korisnicu, onda se sve promijenilo. Kada sam vidjela koliko je usamljena i koliko zapravo postoji osoba kojima je potrebna pomoć, sve se promijenilo.Uspjeli smo pomoći našoj zajednici, a samim tim smo pomogli i ljudima koji su u potrebi i uljepšali im dane“  rekla je Amila Demirović.

Mnogo je benefita koji se dobijaju tokom volontiranja, a neki od njih su: razvijanje razumijevanja prema drugima, učenje društvenih vještina, sticanje znanja i poznanstava, osjećaj korisnosti i pripadnosti.

 Uvijek govorimo i spominjem kako sam se promijenila u zadnjih godinu dana. Postala sam otvorenija, prije ću početi pričati sa osobama koje ne poznajem i prije ću prići nekome. Tu sam najviše unaprijedila sebe, i postigla sam nešto što će mi kasnije u životu pomoći“ istakla je.

Za sve one koji žele volontirati, Amila prepručuje da je volontiranje neprocjenjivo iskustvo kroz koje upoznajeno nove ljude i da je lijep osjećaj nekome pomoći.

Općina Ilijaš već petu godinu za redom finansira projekat „Pokreni sebe, volontiraj“ koju realizuje OO „Carpe diem“, te ovim, žele vrednovati i prepoznati volonterski rad mladih osoba.

Projekat ima za cilj motivisanje, poticanje mladih da budu društveno aktivni, odgovorni građani koji će dati doprinos svojoj lokalnoj zajednici, djeci, mladima, ali i sami sebi u cijelom tom procesu.

Povezane objave

Back to top button