ILIJAŠVIJESTI

Amina Džafo: Biti nosioc Zlatne značke je čast, ponos ali i odgovornost

Prije par mjeseci naša mlada sugrađanka Amina Džafo kao magistar turskog jezika i književnosti postala je i nosilac posebnog priznanja – Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu za prvi i drugi ciklus studija.

Prema njenim riječima nagrada je došla kao rezultat a ne cilj, rezultat ljubavi prema jezicima.

„Svi mi nosioci takvih priznanja kažemo da nismo radili za priznanja i da smo učili zato što imamo neke više ciljeve, ali svakako je to lijepa nagrada nakon velikog truda i ulaganja. Par mjeseci je već prošlo otkako znam da sam dobitnica Zlatne značke tako da su se utisci poprilično slegli.Moram priznati da sam izabrala vrlo nepopularan studij u vrijeme kada je prvi kriterij materijalna isplativost studija – ili pojednostavljeno: visina plaće koju ćete imati kasnije. Ne umanjujem važnost i tog kriterija, ali ja sam se zaista vodila ljubavlju prema jezicima generalno, a posebno prema turskom jeziku i književnosti. Kada se vratim u prve godine svog obrazovanja, mogu zaključiti da još od osnovne škole gajim tu ljubav, kako prema maternjem tako i prema stranim jezicima. Turski jezik je kruna te ljubavi. Zadovoljstvo mi je reći da turski jezik volim više sada nego na početku studija“, kaže na početku Amina.

 Te dodaje.

„Ne mogu reći da je bilo lahko, ali bih radije rekla da je bilo izazovno. Kao što sam rekla, ovaj smjer izabrala sam vođena srcem pa je svaka nova oblast ustvari bila usvajana sa zadovoljstvom i znatiželjom. Neke teže lekcije shvatala sam kao izazov, a ne kao prepreku. Hvala Bogu sve sam izazove uspješno savladala. Kao ključnu stvar po ovom pitanju mogu izdvojiti redovan odlazak na predavanja i vježbe jer mi je slušanje gradiva uživo olakšavalo shvatanje istih, omogućavalo da postavim pitanje i odmah sebi razriješim eventualnu dilemu, ali i da kasnije tokom pripremanja ispita lakše razlučim više i manje važne dijelove lekcije. Naravno ona jedna ili dvije sedmice pred ispite su ključne i tada se aktivno radi, sumira i slaže prethodno usvojeno gradivo. Bitna je dobra organizacija“.

Svim mladim ljudima u BiH za kraj poručuje:

„Ne mogu mladim ljudima govoriti o poslovnim prilikama i zaposlenju jer i sama tek treba da kročim u taj svijet, ali jednu stvar mogu obećati: Ukoliko budete studirali ono što volite zasigurno ćete uživati u studiju. Nemojte bježati od fakulteta, to je jedno lijepo iskustvo, ono podrazumijeva upoznavanje drugačijeg dijela zajednice, sticanje trajnih prijateljstva. Definitivno će vam promijeniti pogled na svijet. Moj profesor iz srednje škole mi je jednom dao lijep savjet kojeg se često sjetim, pa ga želim i s vama podijeliti. Kazao mi je da čovjek uvijek treba težiti da bude najbolji u onome što radi, a ne može biti najbolji ukoliko ne voli svoj posao. Stoga, preporučujem mladim ljudima da slijede svoje srce, da im to to bude prvi filter pri odabiru fakulteta ili zanimanja općenito.Kao što rekoh, tek trebam zakoračiti na put karijere pa ne mogu govoriti o jasnim ciljevima u tom aspektu. Već sada radim na usavršavanju nekih vještina kojima se nisam imala vremena do sada posvetiti, a svakako da ću svaku novu priliku cijeniti i iskoristiti“, zaključila je.

U međuvremenu Amina je i dalje društvemo aktivna, volontira pri Mreži mladih, planira otići u Tursku na usavršavanje jezika, ali i vratiti se i ostati u svojoj BiH.

 

Povezane objave

Back to top button