BIHVIJESTI

Apel Islamske zajednice: Povedite računa o djeci, posvetite im pažnju, ljubav i vrijeme, u protivnom će cijena biti previsoka

Povodom jutrošnjeg nemilog događaja u kojem je maloljetni učenik pucao u nastavnika i pomoćnika direktora Osnovne škole “Lukavac Grad” Nedima Osmanovića, koju je ranije pohađao, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izražava duboku zabrinutost i upućuje apel nadležnim državnim institucijama i ustanovama, kao i roditeljima.

Poručuju im da povedu više računa o djeci, da im posvete više pažnje, ljubavi i vremena i da ih odgajaju na istinskim vrijednostima, koje nisu strane bosanskom narodu, i da u njih usađuju te vrijednosti, a ne one kojima ih bombardiraju sa svih strana.

– Lažne vrijednosti su lažne, ma kakav sjaj odašiljale, i vjerno odražavaju unutrašnje stanje i bolesti jednog društva, njihov su autentičan izraz. Stoga bi se sve strukture društva, a naročito odgojne i obrazovne ustanove, mediji i vjerske zajednice, trebale ozbiljno pozabaviti trenutnim stanjem i poraditi na pronalaženju lijeka za bolesti koje su zahvatile cijelo društvo, a čija posljedica su i jutrošnji pucnji u nastavnika u Lukavcu. To bi trebao biti njihov primarni zadatak – kaže se u saopćenju Rijaseta.

Poručuje se da se na zlo mora reagirati, da se zlo mora suzbijati i da se mora razobličavati.

– Pred njim se ne smije stajati skrštenih ruku. U protivnom, cijena će biti previsoka a ljudski životi ugroženi i prožeti gorčinom i beznađem, a mnoge porodice zavijene u crno. Takvo društvo nikada neće napredovati, niti biti ugodan ambijent – dodaje se u saopćenju.

(faktor.ba)

Povezane objave

Back to top button