ILIJAŠ

Apoteka Duopharm na usluzi građanima: Magistre farmacije Vesira Habibović i Berina Brković gošće Radio Ilijaša

U programu Radio Ilijaša gostovale su magistre farmacije Vesira Habibović i Berina Brković, iz Apoteke Duopharm Ilijaš koje su govorile o načinu jačanja i održavanja imuniteta, o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, novitetima u apoteci, te akcijama koje su organizovale za ovaj mjesec.

Danas su građani Ilijaša imali priliku besplatno provjeriti svoj vitaminsko-mineralni status u Apoteci Duopharm, a mr. Vesira Habibović istu akciju najavila je i za iduću sedmicu.

„Trudimo se da svaki naš pacijent bude zadovoljan, te u skladu s tim uvodimo stalno neke novosti i dešavanja. Sljedeće sedmice ćemo opet imati besplatno mjerenje vitaminsko- mineralnog statusa. S obzirom da je u posljednje vrijeme veliki broj pozitivnih testova na Covid – 19, ali i zbog naglih promjena vremena koje doprinosi širenju virusa, pacijentima će svakako trebati jačanje imuniteta. Danas su pacijenti imali priliku besplatno izmjeriti vitamine i minerale kako bi znali šta se treba nadomjestiti u organizmu“, kazala je mr. Habibović.

U Apoteci Duopharm možete raditi antigenske testove za Covid-19, kao i testove za kućnu upotrebu.  Pouzdanost testova je 99,2%. Mr. Vesira Habibović govorila je i o svakodnevno velikom broju pozitivnih osoba na Covid-19, te koliko je zapravo bitno spriječiti virus na samom početku.

„Pacijenti najčešće prvo dođu u apoteku i ispričaju nam simptome koje imaju. Svakodnevno imamo veliki broj pozitivnih osoba. Dobra stvar je što do sada pozitivni pacijenti nemaju teške kliničke slike. Ovog mjesca smo planirali i akciju sprejeva za nos, jer naš prvi kontakt sa virusom su zapravo nos i usta. Ciljano smo ovo uradili kako bi naglasili koliko je zapravo važno djelovati na virus u nosu i ustima kako se isti ne bi širio dalje“, kazala je mr. Habibović.

Mr. Habibović poručila je da bi se pacijenti prije upotrebe određenih suplemenata trebali posavjetovati sa stručnim licem. Kako kaže, internet je preplavljen dezinformacija i to može dovesti do puno veće štete nego koristi. Bitno je da svijest građana proradi kako ne bi uzimali ništa pretjerano.

„Nije dobro na svoju ruku uzimati određene lijekove i vitamine. Uzimanjem veće količine nekog vitamina možemo naštetiti sebi. Važno je da pacijent dođe u apoteku kako bi kroz razgovor mogli saznati šta pacijent koristi i u kojoj količini. Nisu uvijek prave informacije one koje pročitate na internetu. U dozi je sve“, poručila je mr. Habibović.

O važnostima zdrave ishrane, vitaminima, suplementima, te načinu jačanja imuniteta u zimskim danima govorila je mr. Berina Brković.

„Pored suplementacije, jako je važna i ishrana. Potreban je unos voća i povrća, pogotovo sad kada nam dolazi zima. Naravno i suplementi igraju ulogu u stvaranju imuniteta. Suplementi se podijeljeni u nekoliko kategorija i tržište je nekako prebukirano. Imamo jačanje imuniteta na bazi beta-glukana, pa osobe koje su alergične na gljive neće koristiti ove suplementa. Suplementi na bazi matične mliječi, meda i propolisa su jako dobri, ali ako je osoba alergična na nešto od toga, neće koristiti te suplemente. Svakako da je najbolje posavjetovati se sa stručnim lice. Napominjem da se imunitet ne može izgraditi za sedam dana, potrebno je duže vremena. Naprimjer, vitamin D ukoliko se uzme preventivno, treba da se koristi tri mjeseca, a u zimskim danima čak i duže jer nemamo izlaganja suncu. Osim vitamina D, nezaobilazan je i vitamin C koji se može svakodnevno koristiti. Imate ga u vidu praha, šumećih tableta i tableta. Selen i cink su minerali koji se u tragovima nalaze u našem oranizmu, pa ih je svakako potrebno nadomjestiti. Vremenski se koriste tri mjeseca“, istakla je mr. Brković.

Za sami kraj mr. Berina Brković poručila je svim građanima da se u danima zime i pandemije posebno čuvaju. Također, najavila je i akcije na određene vitamine, minerale i druge preparate za jačanje imuniteta.

 „Naša apoteka se trudi da u danima pandemije i zime omogući građanima suplemente koji su neophodni. Omogućili smo akcije vitamina D i C, te minerale selen i cink. Uvijek smo dostupne za naše građane.  Ukoliko su pozitivni i ne mogu izaći iz kuće, mogu nas nazvati na broj telefona 033 413 916 kako bi im kolegice dale smjernice za dalje“, poručila je mr. Brković.

Povezane objave

Back to top button