ILIJAŠKULTURAVIJESTI

April je i mjesec knjige: Najčitaniji naslovi u Gradskoj biblioteci Ilijaš

Kažu da je knjiga čovjekov najbolji prijatelj. Čitanje može da nas opusti, nasmije, odvede u drugi svijet, ali i dosta toga nauči. Stoga je uvijek vrijedno imati dobro štivo za čitati.

Povodom obilježavanja mjeseca aprila kao mjeseca knjige, posjetili smo Gradsku biblioteku Ilijaš, te provjerili šta se to najviše čitalo u 2022. godini.

Bibliotekarka Jasmina Masnopita istakla je da bez obzira na to da li ste ljubitelji romana, trilera, fantastike ili naučnih knjiga postoje pisci za koje smo svi čuli, ali i knjige koje svi trebamo, bar jednom u životu pročitati.

„Ako vam ponestaje inspiracije koja bi mogla biti iduća knjiga uz koju će te odlutati u neku drugi svijet možda bi vam mogli pomoći, neki od naslova koji su se našli na popisu najčitanijih knjiga u 2022. godini“ poručila je Masnopita.

  1. Elif Šafak

Šafak je turska spisateljica, te ujedno i najčitanija sa romanima „ 40 pravila ljubavi“, 10 minuta i 30 sekundi“, „Čast“, te „Tri Evine kćeri“

  1. Haled Hoseini

Američko-afganistanski pisac jedan od najutjecajnijih autora u svijetu, a naslovi koji su najtraženiji su „Lovac na zmajeve“, „Hiljadu sjajnih sunaca“ i „A planine su odjekivale“.

  1. Harper Lee

Na popisu najčitanijih je i knjiga američke autorice „Ubiti pticu rugalicu“.To je priča o ljubavi,moralu, odgoju, životnoj mudrosti i toleranciji, ali i razumijevanju drugačijega.

  1. Damir Ovčina

„Kad sam bio hodža“ gdje se autor dotiče sarajevskog naselja Grbavica i zanemarene bolne teme minulog rata.

  1. Meša Selimović

Djela „Tvrđava“ i „Derviš i smrt“ su najčitaniji romani za sve generacije.

  1. Haruki Murakami

Kultna knjiga i najprodavaniji roman Murakamija „Norveška šuma“.Radnja romana smještena je u Tokiju kasnih 60-tih, vrijeme kada su japanski studenti protestvovali protiv sopstvenog režima.

Tražena knjiga u biblioteci jeste i „Lovac u žitu“ autora J. D. Salingera. Ovaj naslov u sastavu je za lektoru za srednje škole. Još neke od najčitanijih u protekoj godini, tu su autori Danijel Still, Nora Roberts, Lee Child, John Green i drugih.

Od domaćih autora tu su i naslovi „Posljednji bosnski did“ Semira Spahića, zatim „Deseta vrata pakla“ Hukanović Rezaka i mnogi drugi.

Kada su u pitanju najmlađi čitaoci, biblioteka ima jako kvalitetan fond gdje mogu pronaći za sebe što im je najinteresantnije.

Ukoliko još niste član biblioteke, to možete učiniti svaki radni dan od 08:00 do 18:00. Gradska biblioteka Ilijaš poziva građane Ilijaša  da se učlane u biblioteku i za sebe odaberu neograničen broj omiljenih knjiga.
Članarina za cijelu godinu iznosi 10 KM, dok je za penzionere 5 KM. Dođite u Gradsku biblioteku Ilijaš i postanite član Kluba ljubitelja knjige.

Drugog aprila obilježen je Međunarodni dan dječije knjige, a cilj obilježavanja jeste ukazati na važnost dječije književnosti i ljubavi prema čitanju, dok se 23. april, obilježava kao Međunarodni dan knjige i autorskih prava. Ovaj datum je proglašen važnim na inicijativu UNESCO-a, u Parizu, 1995. godine. Vezan je za obilježavanje godišnjice smrti velikih pisaca Šekspira i Servantesa.

A tradiocionalno u aprilu bude održan i Sajam knjiga. Ove godine više od 118 izlagača iz Bosne i Hercegovine, regiona i šire učestvovaće na 34. po redu Internacionalnom sarajevskom sajmu knjiga i učila 2023. koji će se održati od 12. do 17. aprila u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” u Centru Skenderija.

Na sajmu će tradicionalno biti obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava u organizaciji Međunarodnog centra za mir (IPC) i UNESCO-a i Svjetski dan umjetnosti 15. aprila akcijom “Knjiga za ružu”, izložbama i promocijom baštine BiH s liste kulturnog i historijskog blaga svijeta. Ovogodišnje izdanje sajma knjiga obilježit će brojni noviteti, koji će biti predstavljeni kroz niz različitih aktivnosti.

 

 

 

 

 

 

Povezane objave

Back to top button