August donosi niže temperature u BiH, osvježenje stiže u vidu lokalnih pljuskova

Od sutra će u većini krajeva na prostoru Bosne i Hercegovine biti nešto niže temperture zraka u odnosu na juni i juli, javlja Federalni Hidrometeorološki zavod (FHMZ).

Izraženije osvježenje očekuje se na sjeveru zemlje, koje će biti uvjetovano premještanjem vlažnijih i svježijih zračnih masa.

Uz pojačanu oblačnost u sjevernim područjima nisu isključene ni padavine u obliku kiše i lokalnih pljuskova. Kako sedmica bude odmicala, doći će do povećanja oblačnosti, ali i mogućnosti
pljuskova i grmljavine. Osjećaj sparine bit će izražen. Dominirat će vjetar južnog i jugozapadnog smjera.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 13 do 18 u Bosni, na jugu zemlje do 22 stepena. Najviše dnevne temperature će biti između 28 i 33, u Hercegovini do 35 stepeni.

U periodu od 9. do 15. augusta, prema raspoloživim prognostičkim kartama, bit će stabilno, natprosječno toplo i pretežno sunčano vrijeme. Temperature zraka bit će u blagom porastu. Mogućnost padavina je mala.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od 16 i 21 u Bosni, do 24 stepena u Hercegovini. Maksimalne temperature varirat će između 29 i 33 u Bosni, na jugu Hercegovine do 36 stepeni celzija.

Prethodni članakDanas je Ilindan
Naredni članakO G L A S za upis učenika u produženi boravak za školsku 2021/2022. godine u OŠ Hašim Spahić