Nakon što ulica Sutjeska, koja je ovih dana zatvorena za saobraćaj, bude u potpunosti sanirana, Općina Centar zatražit će i da se autobusko stajalište iz ove ulice izmjesti na drugu lokaciju. Ova odluka jednoglasno je usvojena na prošloj sjednici Općinskog vijeća (OV) Centar, a od Ministarstva saobraćaja i GRAS-a zatraženo je da se nađe nova polazna stanica za autobuse za Vogošću i Ilijaš.

Blizina tramvaja

Kao glavni razlozi za izmještanje stanice spominje se to što je ulica uska, neprilagođena za parkiranje autobusa, a u neposrednoj blizini je i Druga gimnazija pa su učenici svakodnevno izloženi opasnosti.

Kako je kazao načelnik Centra Nedžad Ajnadžić, odluka Vijeća poslana je Ministarstvu saobraćaja i GRAS-u.

– Ranije smo upućivali inicijative i ništa se nije desilo. Ovog puta sam zatražio od vijećnika podršku i donijeli smo odluku da se stajalište izmjesti. Smatramo da Sutjeska nije mjesto gdje će se parkirati autobusi, praviti velike gužve… To nije u interesu ni stanovnika koji žive u blizini, a najmanje učenika – smatra Ajnadžić.

Polazna autobuska stanica za Vogošću i Ilijaš, prema njegovim riječima, mogla bi biti u ulici Kotromanića na Marindvoru.

Najbolje rješenje 

Nakon što ulica Sutjeska, koja je ovih dana zatvorena za saobraćaj, bude u potpunosti sanirana, Općina Centar zatražit će i da se autobusko stajalište iz ove ulice izmjesti na drugu lokaciju.

– Ranije je Ministarstvo predlagalo da to bude Austrijski trg. Naš prijedlog je ulica Kotromanića, gdje ima dosta mjesta. Mislimo da je to najbolje rješenje, jer je u blizini i tramvajska pruga pa će i putnicima biti lakše – kazao je Ajnadžić.

 Vatrić: Poslušat ćemo Ministarstvo 

Avdo Vatrić, vršilac dužnosti direktora preduzeća GRAS, kaže da će poslušati odluku Ministarstva i Općine Centar da se stajalište izmjesti.

– Mi ne odlučujemo je li potrebno to stajalište izmjestiti ili ne. Neka Ministarstvo i Općina pronađu novu lokaciju i, šta god nam ponude, mi ćemo prihvatiti. Znam da je zahtjev Općine Vogošća da nova stanica bude smještena u blizini tramvajske pruge, što je i normalno. Kad je u pitanju ulica Kotromanića, ta lokacija nam je sasvim prihvatljiva – rekao nam je Vatrić.

 

izvor : Dnevni avaz

Share.

Comments are closed.