Bajramska priča: Ni kilometri nisu prepreka da čujemo ezan hadžije Mehmeda Selimovića u Starom Ilijašu

Piše: Arnela Fazlić

Kažu da je najljepše dočekati onaj Bajram kada znaš da si ispostio mjesec ramazan jer u svakom tom danu doživiš nešto lijepo. S obzirom da je ramazan mjesec ibadeta i Allahove milosti, trebamo se truditi da ovaj mjesec provedemo u pokornosti Allahu dž.š., kroz propisane i naređene ibadete, kao što su post i namaz, te kroz određene nafile, a sve sa ciljem postizanja Allahovog oprosta i milosti. Svakako, osim klasičnih ibadeta, insan treba da bude i što više društveno koristan, kao što je pomaganje svojim roditeljima, rodbini, komšijama, nemoćnim i siromašnim.
Povodom nastupajućeg ramazanskog Bajrama u programu radio Ilijaša ugostili smo hadžiju Mehmeda Selimovića iz Hadžića koji u Ilijašu živi još od 1972. godine. Već dugi niz godina hadžija je mujezin u Egipatskoj džamiji u Starom Ilijašu. Iako je ove godine ramazan počeo u trenutku kada su najduži dani u godini, i kada se posti 18 sati, to nije našem hadžiji nimalo zasmetalo. Ima tri kćerke i sina koji ga posjećuju za Bajram. Bajramuje u krugu porodice, obiđe mezarja i prouči Fatihu.
“Hvala dragom Allahu dž.š., ovaj kao i svaki do sad ramazan sam ispostio sa lakočom i zaista mi nije bilo teško s obzirom da dosta vremena provodim u putu jer mi je kuća poprilično udaljena od džamije. Nikada nisam tražimo da me neko odveze do džamije i to najbolje znaju moje džematlije sa kojima najviše vremena provodim. Bajramujem u krugu porodice, obiđem mezarja i proučim Fatihu. Potječem iz porodice u kojoj se islam volio i poštovao”, govori sa osmijehom na licu hadžija Selimović.
Život hadžije Mehmeda prožet je raznim događajima, obilježen promjenama i prilagodbama raznih sistemima državne uprave, ali su običaji koje je sebi postavio kao obavezu dok je živ, ostali nepromijenjeni. Kroz razgovor prisjeća se svog rahmetli oca koji je bio mujezin u svom selu, dok mu je amidža klanjao teravih namaz. Kako hadžija kaže bio je najmlađi od sedmero djece koje su imali njegovi roditelji u svojoj porodici i uvijek je veliki teret padao na njegova leđa.
“U mjesecu ramazanu kada se sjetim svog vremena bilo je mnogo više naroda u džamiji, ali uvijek su mene tražili da ezanim. Najljepši period djetinjstva mi je bio onda kada sam sa ocem odlazio u džamiju. Vjerujte da i danas imam veliko poštovanje prema starijim ljudima, to je ono čemu se zahvaljujem roditeljima koji su me naučili. Omladina koju srećem svakodnevno nije onakva kakva bi trebala biti, nemaju poštovanja prema starijim osobama i nisu zadovoljni onim što imaju. Prije nisi mogao nikoga vidjeti da ne posti, a ako i nije postio on se krio, nije to pokazivao javno kao danas. Poredeći vrijeme posta od prije nekoliko decenija i današnje vrijeme, hadžija Mehmed kaže da se sjeća kako onda nije bilo dovoljno hrane, koje danas ne fali. Kada sam bio dječak mnogo sam pomagao ocu u poslovima koje je radio nije me ničega bilo stid jer smo na taj način preživljavali. Prije su bili bolji ljudi, bolji vjernici, poštovali su se stariji što je danas veoma rijetko Za mekteb sam uvijek nalazio vremena i nikada mi nije bilo teško obavljati dnevne namaze”, kaže hadžija Mehmed.
Allahov poslanik s.a.v.s je rekao: Allah dž.š vam je propisao post ramazana kao strogu obavezu, a noćno klanjanje vam je sunnet. Ko ga isposti i isklanja za imamom iskreno tražeći i želeći Allahovo zadovoljstvo i nagradu, izaći će iz ramazana čist od grijeha kao na dan kada ga je majka rodila..
Na kraju je mujezin i hadžija Mehmed Selimović svim muslimanima u našoj zemlji i šire zaželio sretan Bajram.

Prethodni članakMuslimani širom BiH i svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram
Naredni članakBajramsko gostovanje: Šerif ef. Ćatić