Bajramske hedije za članove šehidskih porodica i djecu bez oba roditelja

Povodom Ramazanskog bajrama i Dana šehida načelnik  Općine Ilijaš Akif  Fazlić sa svojim saradnicima i Udruženjem porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilijaš, upriličio je danas u Biznis centru tradicionalni prijem i podjelu hedija šehidskim porodicama i djeci bez oba roditelja.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić pozvao je sve građane da se na Dan šehida masovno odazovu, obiđu šehidska mezarja, te na taj način odaju počast našim borcima.

„Ovo je tradicionalni prijem porodica šehida i taj dan im uručujemo simbolične hedije. One su više formalni osnov da se susretnemo sa tim porodicama i da podijelimo bol koju svi nosimo kada se sjetimo tih dana. Jako je bitno da se obilježe ovi dani koji govore o jednom od najznačajnijih perioda naše historije. Zadovoljan sam zaista kako naše udruženje radi  i pred nama je jedan od najznačajnijih datuma za bošnjački narod Dan šehida. Bitno je da obiđemo sva lokalna mezarja i moramo se sjećati naših šehida kojima odajemo počast jer su oni ti koji su nam obezbjedili da danas ovdje živimo. Naša najveća obaveza jeste prema našoj djeci koja su ostala bez oba roditelja i naravno da tu obavezu ne možemo riješiti potpuno u jednom momentu, ali u narednom periodu ovo društvo treba riješiti pitanje  te djece u smislu njihovog školovanja, zapošljavanja jer smatram da nema većeg duga od toga“, naglasio je općinski načelnik Fazlić.  

Prisutnima se obratila predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilijaš Alma Omerović koja se zahvalila Općinskom načelniku na tradicionalnom prijemu, koji se svake godine upriliči povodom Dana šehida i na nesebičnoj  podršci kroz sve ove projekte udruženja.

„Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilijaš i ove godine upriličit će niz aktivnosti povodom Dana šehida koji se obilježava drugi dan Ramazanskog bajrama. Prijem za porodice šehida kod općinskog načelnika jedno je od tih i za bajram se obilazi rodbina, provodi se sa porodicom ali se nikako u njegovom drugom danu ne zaboravljaju šehidi jer su oni naša porodica. Šehidi su nas obavezali na zajedništvo jer su se oni u zajedništvu borili za sve ono što mi danas imamo. Ovaj današnji dan naša je zajednička borba i borba da se ne zaborave članovi porodica naših najhrabrijih sinova, naši šehidi. Čast mi je da poselamim našu djecu šehida koja su djeca bez oba roditelja. Svakako majke, supruge i djeca trebaju da ponosno i dostojanstveno hodaju i ovo danas je bio samo mali znak pažnje da smo mi uz njih i da ih nismo zaboravili. Reorganizacija je napravljena na izbornoj skupštini i naše prethodne kolegice su zaista dale sve od sebe da udruženje funkcioniše najbolje kako je moguće. Zaista je mnogo posla s obzirom da je 1500 porodica šehida. Ono što mi planiramo kao mlađe generacije jeste da se ubuduće uvijek pravi prijem za djecu bez oba roditelja. Oni su postali odrasli ljudi i formirane ličnosti i njima ova sigurno znači“, kazala je Omerović.

Nakon uručenih novčanih nagrada za porodice šehida i djece bez oba roditelja, Općinski načelnik je prisutnim čestitao Bajram i poželio dobro zdravlje.

Prethodni članakNaknade za korisnike socijalnih davanja
Naredni članakU Općini Ilijaš predstavljen Akcioni plan za borbu protiv korupcije