INTERVJU

Bajramski intervju sa hafizom Arifom Omanovićem: Sačuvajmo tokom cijele godine ramazanski stil života

Ramazan simbolizira čišćenje i novo rađanje duše, vrijeme u kome se dobra djela mnogostruko vrednuju, zato musliman treba paziti da plodove svog truda i dobročinstva sačuva i poslije ovog mubarek mjeseca. To u bajramskom intervjuu za Radio Ilijaš naglašava mladi ilijaški hafiz Arif Omanović.

-Svaki čovjek Ramazan dočekuje i doživljava na samo sebi svojstven način. Ono što je univerzalna norma jeste da Ramazan treba u nama probuditi i produbiti svijest o Bogu, tako da sa ispraćajem ovog mjeseca osjećamo zadovoljstvo jer smo našom poslušnošću postigli preporod naših duša, koji trebamo čuvati i nakon Ramazana.

Hafiz Omanović posebno naglašava da intenzivno druženje sa Božijom Knjigom i porukom, Kur'anom koje je prisutno u Ramazanu treba nastaviti i da ne budemo od onih koji Kur'an izbjegavaju.

U mjesecu Ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana i u njemu se ljudi više sa Kur'anom druže, ali to nikako ne znači da se s njim ne trebaju družiti i zapostaviti ga ostalih mjeseci.U Kur'anu se spominje da je Božiji Poslanik, prolazeći kroz jedan težak period u svojoj misiji, rekao :“Gospodaru moj, narod moj ovaj Kur'an izbjegava!'” (EI-Furkan, 30). Poslanikov amidžić Ibn Abbas, poznati tumač Kur'ana, kazao je da se onim ko izbjegava Kur'an smatra svako onaj ko u toku jednog mjeseca ne prouči cijeli Kur'an i to je dovoljno jasna poruka o značaju čitanja i učenja Kur'ana ne samo u toku Ramazana.  

Pandemija koronavirusa pokazala nam je koliko smo druženja, teravije, zajedničke namaze i  iftare, svakodnevne blagodati smatrali trajnim, nečim što se podrazumijeva i da ih nikada nećemo izgubiti.

Jedna od najljepših dova koju sam čuo je-Gospodaru,  podari nam da blagodati spoznamo kroz njihovo trajanje,  a zaštiti nas od dana kada ćemo blagodat spoznati onda kada je izgubimo.  Tek smo možda sada u ovih godinu i po dana pandemije  spoznali poruku i vrijednost ove dove i volio bih da je naučimo i često ponavljamo.

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida, a hafiz Omanović naglašava da su prema Kur'anu šehidi živi i uživaju u blagodatima Gospodara svoga mada mi toga nismo svjesni, a naših šehida se trebamo sjećati tokom cijele godine, a posebno obilaskom mezarja na Dan šehida.

Svi muslimani se vesele Bajramu, jer on simbolizira pobjedu nad samim sobom, nad vlastitim nefsom, radujemo se i uživamo u svim običajima, specifičnim za naše podneblje. Mi smo u ramazanu dokazali da možemo nadići zahtjeve vlastitog tijela, da možemo biti bolji nego što jesmo. I to je ono što slavimo našim bajramima. Zato trebamo i poslije Ramazana i bjarama nastojati održati barem približan stil života kakav smo razvili u Ramazanu, poručuje na kraju razgovora hafiz Omanović.

Povezane objave

Back to top button