Balet Fest otvara izložba “Veliki format” posvećena Emini Kamberović

Balet Fest Sarajevo bit će otvoren danas u Galeriji Novi hram, izložbom “Veliki format” autorice Edine Papo. Izložba je posvećena Emini Minki Kamberović, prvakinji Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Papo je na konferenciji za medije istakla da se izložbom “Veliki format” odaje počast velikanima bh. baletne umjetnosti, te da joj je posebno drago što će ove godine izložba biti posvećena primabalerini, pedagogu Emini Minki Kamberović, za koju su kritičari govorili da se takav talenat rađa jednom u stotinu godina, koja je nakon povrede uspješno ostala u baletu kao baletni pedagog.

“Velika je odgovornost predstaviti prvakinju baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Emina Minka Kamberović je dio ne samo historije bosanskohercegovačkog teatra, već i evropskog teatra. Nenadmašna u svim vodećim ulogama klasičnog baleta i modernog plesa”, kazala je Papo.

Ona je istakla da su svi arhivi devastirani početkom proteklog rata, te da je bilo pravo čudo postaviti analitički ovu izložbu za koju se, kako je navela, služila dokumentacijom Narodnog pozorišta Sarajevo i ličnim arhivom.

Emina Minka Kamberović bila je lirska belerina, jedna od najznačajnijih primabalerina Narodnog pozorišta Sarajevo, nositeljica reprezentativnih rola.

Narednog dana nakon otvaranja izložbe, u petak, 23. septembra, u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo biće otvorena i postavka “Nadahunće” autora Adreia Damiana, mladog umjetnika porijeklom iz Sarajeva koji živi u Rumuniji.

Adreia Damian je grafički dizajner i ilustator koji se bavi plakatom kao umjetničkom formom, što će biti predstavljeno na ovoj izložbi.

Na programu ovogodišnjeg Balet Festa su i predstava “Životinjska farma”, autora Georgea Orwella, rađena na muziku Irene Popović-Dragović. Koncepciju predstave i koreografiju potpisuje Miloš Isailović, a izvode je umjetnici Bitef Dance Company iz Srbije. Tu je i balet “Žetva”, na muziku Borisa Papandopuloa, u koreografiji i režiji Edine Papo, te cross-genre pozorišna predstava “Ana Karenjina 2: Hoću ljubav, a ljubavi nema”, autora i reditelja Karla Hubaka Zagrebačkog plesnog centra iz Hrvatske.

Balet Fest Sarajevo trajat će do 1. oktobra.

FENA

Prethodni članakSelmir Vrabac i Fadil Hodžić: Veliki praznik nogometa očekuje sve posjetioce u nedjelju na Gradskom stadionu Ilijaš
Naredni članakGodišnjica smrti Nasihe Kapidžić-Hadžić