ILIJAŠSPORTVIJESTI

Barcelonina akademija se vraća u BiH: Ilijaš će biti centar regije od 26. do 30. juna na Gradskom stadionu

NK Ilijaš potpisao je ekskluzivni ugovor o organizaciji „Barca Academy“ kampa na području Bosne i Hercegovine. Jedna od najpoznatijih fudbalskih akademija u svijetu, nakon nekoliko godina pauze, ponovo se vraća u Bosnu i Hercegovinu.

Gradski stadion Ilijaš bit će domaćin ovoga kampa, a nakon velikih ulaganja u sportsku infrastrukturu, Ilijaš je spreman za prestižan sportski događaj, koji će najmlađim ljubiteljima fudbala pružiti priliku za dokazivanje, ali i okupiti mlade fudbalere iz cijele zemlje i regije.

Predsjednik NK Ilijaš, Selmir Vrabac ističe da je ključni faktor za održavanje kampa bio sportska infrastruktura gdje imamo dva stadiona koja će omogućiti održavanje kampa u punom njegovom kapacitetu.

„Ideja za održavanje kampa se rodila tokom prošle godine. U opciji je bilo nekoliko klubova. Uspostavili smo kontakt sa „Barca Academy“ koji su pristali. Bilo je nekoliko sastanaka sa njihovim predstavnikom za regiju, nakon sastanaka potpisali smo ugovor za ekskluzivno zastupanje za BiH od strane NK Ilijaš. Postoje stroga pravila koliko polaznika može da bude na terenu u toku trajanja kampa. Dva terena omogućavaju veći kapacitet i bolji rad sa djecom. Ovo je jedan poseban način i rad sa djecom“ kazao je Vrabac.

Ova manifestacija zahtjeva veliki logistički i marketing napor. Treneri i šef kampa dolaze direktno iz Barcelone, a najbolji učesnik kampa imat će priliku provesti sedam dana u školi nogometa La Masija.

„Barcelonini kampovi su međunarodni i već imamo prijave iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije. Značajan broj prijava je popunjen u početnoj fazi. Barcelonin kamp se u BiH nije održavao zadnjih nekoliko godina. Logistički izazov je veliki jer treneri i šef kampa dolaze direktno iz Barcelone. Kompletnu komunikaciju i promociju morate raditi po strogim standardima Barcelone i biti direktno u komunikaciji sa njihovim marketing timovima. Vrlo je izazovno taj dio uraditi, ali mi smo se kao NK Ilijaš prihvatili toga i nama je čast da u Ilijaš dovedemo Barcelonu“ rekao je Vrabac.

Djeca iz Ilijaša imaju prednost, te imaju subvencioniranu cijenu jer će Općina Ilijaš dio cijena kampa sponzorirati. Osnovna cijena kampa košta 550 KM, dok djeca sa područja općine Ilijaš imaju cijenu od 450 KM. Za igrače koji su registrovani u NK Ilijaš firma Imtec je sponzorirala jedan dio troškova i oni plaćaju 350 KM. U cijenu je uključeno sedam treninga, dva kompleta dresova, štucne, diplome i video materijal.

Nedostatak u Ilijašu jeste smještaj, a Vrabac ističe da se ovaj problem rješava u komunikaciji sa roditeljima za dodatni smještaj, ali i tu su ograničeni kapaciteti.

„Što se tiče ostalih smještajnih kapaciteta ponudili smo im u Općini Visoko i Vogošća i naravno Sarajevo, ali Ilijaš ima problem u tom dijelu. Roditelji su ti koji će se brinuti oko organizacije smještaja djece, jer mi kao NK Ilijaš preuzimamo samo onaj dio gdje će djeca trenirati na terenu zajedno sa nama“ naglasio je.

Polaznicima ljetnog kampa Barça Academy BiH na raspolaganju su glavni i pomoćni teren, s vještačkom travom. Planirano je učešće oko 120 do 180 dječaka i djevojčica iz cijele Bosne i Hercegovine, u dobi od šest do 16 godina. Kamp će se održati od 26. do 30. juna 2024. godine. Tokom pet dana trajanja akademije, planirano je sedam treninga. U srijedu, četvrtak i petak treninzi će se održavati poslijepodne od 18:00 sati. Dok je za vikend (29. i 30. juna) planirano održavanje treninga u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, sa tim da djeca mogu ostati i biti na stadionu gdje je planirano održavanje raznih sadržaja, poput animatorskih programa, te predavanja vezanih za sport i ishranu.

„Prvi dan kampa planirano je svečano otvorenje, dok je u nedjelju planirano svečano zatvaranje kampa prilikom kojem će biti uručene nagrade. Bit će jedan niz iznenađenja. Ovaj kamp je prilika da dijete dobije lijepu uspomenu koja će ga pratiti čitav život. Kamp je otvoren i za djevojčice i dječake. Ovo je jedno nezaboravno druženje gdje djeca imaju priliku da se druže sa vršnjacima, da dijele zajednička iskustva, ali i da nauče suštinu današnjeg fudbala“ poručio je.

Ovaj događaj je Ilijaš stavio na svjetsku mapu, i Ilijaš se nalazi na Barceloninoj web stranici.

Svlačionice, tuš kabine i pomoćni prostori opremljeni su po najvišim sportskim standardima, a stadion vrijedan 5,5 miliona KM koji je otvoren 2022. godine. Sportskim segmentom projekta vodit će prof. Mensur Dogan, istaknuti fudbalski radnik u Bosni i Hercegovini. U sam trenažni proces pored trenera iz Barcelone uključeni će biti i naši lokalni treneri, primarno iz Ilijaša ono što se bude moglo popuniti i koji će asistirati ovim trenerima.

Sve informacije pročitajte na www.barca-academy.ba

FB: https://www.facebook.com/barcaacademybih

Povezane objave

Back to top button