BIH

BBI banka i Agencija za certificiranje halal kvaliteta Srbije: SHF 2019 prilika za predstavljanje na svjetskom halal-tržištu

Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke i Samir Tandir, direktor Agencije za sertificiranje halal kvaliteta Srbije potpisali su u sjedištu BBI banke u Sarajevu memorandum o saradnji. Cilj memoranduma je uspostavljanje saradnje na zajedničkim aktivnostima na promociji  halal-industrije, te pronalasku tržišta za halal-certifikovane kompanije iz regiona.

Sporazum je jedna od aktivnosti koja se sprovodi u okviru priprema za održavanje 2. Sarajevo Halal Faira, međunarodnog sajma halal-industrije koji će se u organizaciji BBI banke održati od 26. do 28. septembra 2019. godine.

„Halal tržište u ovome trenutku ima oko 1,6 milijardi konzumenata u svijetu, a do 2030. godine predviđa se da će biti 2,2 milijarde konzumenata halal proizvoda i smatra se najbrže rastućom industrijom u svijetu. Naš cilj je da putem Sarajevo Halal Fair-a sve regionalne, halal-certifikovane kompanije uvežemo sa stranim distributerima. Naš region može biti “zlatna vrata” za velike kompanije na halal-tržištu iz zemalja GCC i Jugoistočne Azije kako bi se organizirala proizvodnja i ušlo na evropsko halal- tržište. Naš zajednički cilj je da stvorimo produktivno okruženje i na taj način omogućimo bolji položaj cijele regije”, izjavio je nakon potpisivanja Bukvić.

Agencija za sertificiranje halal kvaliteta Srbije je osnovana kao specijalizirana institucije Islamske zajednice u Srbiji kao izraz prepoznate potrebe firmi da se poveća njihova konkurentnost, brendiranje i pozicioniranje na lokalnom, regionalnom i globalnom tržištu, ali prvenstveno konzumenata čiji je interes povećanje dostupnosti halal-hrane kao zdrave i dodatno provjerene, a čije temeljne djelatnosti obuhvaćaju edukaciju i promociju sertificiranih proizvoda i proizvođača.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednika Mešihata IZ u Srbiji

SHF 2019 organiziraju Bosna Bank International (BBI), Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, a pod pokroviteljstvom Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz BBI d.d. Sarajevo.

Povezane objave

Back to top button