Bećirović: Krajnje je vrijeme da zvaničnici Republike Srpske i Srbije prestanu sa antidejtonskim djelovanjem

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je danas kako je krajnje vrijeme da zvaničnici entiteta Republika Srpska i Srbije prestanu sa antidejtonskim djelovanjem, kao i sa nemoralnom i anticivilizacijskom politikom negiranja sudski i naučno dokazanog genocida nad Bošnjacima.

Bećirović je to kazao na naučnom skupu o temi “9. januar – Put u genocid”, kojeg je u Narodnom pozorištu u Sarajevu organizirao Arhiv Federacije BiH.

On je naglasio da je veoma važno da se u vrijeme kada separatistički krugovi ciljano plasiraju raznovrsne neistine, falsifikate i podvale, naukom i naučnim činjenicama suprotstavi negatorima genocida.

Bećirović smatra da su naučni skupovi poput današnjeg jako bitni, jer daju naučnu valorizaciju nepobitnih činjenica i doprinose cjelovitom sagledavanju prošlosti sa historijskog, pravnog, sociološkog psihološkog i svakog drugog aspekta.

Bećirović je podsjetio da najviši pravni akt Bosne i Hercegovine nije 1992. godine propisivao nikakvo pravo na samoopredjeljenje etničkim zajednicama u BiH, te da je antiustavno okupljanje dijela odmetnutnih poslanika Skupštine RBiH 9. januara 1992. godine bio čin bezakonja i nasilja nad pravnim poretkom.

Kazao je da je Ustavni sud RBiH odlukom od 15. septembra 1992. ocijenio proglašenje Republike Srpske kao antiustavni čin, kao i Badinterova komisija Evropske zajednice.

“Zločinačka politika razdvajanja bh. naroda i stvaranje paradržave na teritoriji BiH, projektovana i vođena iz Beograda, bila je u suprotnosti sa domaćim pravnim sistemom i međunarodnim pravom”, istakao je Bećirović i dodao da današnje obilježavanje 9. januara, datuma kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

Bećirović je istaknuo da je vrijeme da se počnu uvažavati presude internacionalnih i domaćih sudova.

“Ne zaboravimo, projektantima i izvođačima zločinačke politike razbijanja države BiH, u Haškom tribunalu i sudovima u BiH izrečeno je više od 1.000 godina zatvorske kazne. Zato glorifikacija mračne politike koja je počinila genocid predstavlja neprihvatljiv čin uvrede i provokacije za Bosnu i Hercegovinu, Evropsku uniju i Ujedinjene narode”, poručio je Bećirović.

Također je kazao kako sudske presude ne smiju biti arhivirane i zaboravljene. Bećirović kaže kako međunarodna zajednica, u interesu cijelog čovječanstva, treba i mora poslati globalnu poruku da se rezultati genocida i zločina ne mogu i ne smiju trajni priznati.

“Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica zaustavi destruktivne politike koje veličaju pravosnažno presuđene ratne zločince”, kazao je Bećirović.

U Istočnom Sarajevu danas se održava centralna manifestacija povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. januara, datuma kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dvije presude proglasio neustavnim.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je ranije poručio da je 9. januar kao Dan Republike Srpske neustavan, da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obvezujuće te da se moraju poštovati na cijeloj teritoriji BiH.

Na naučnom skupu, kroz izlaganja učesnika i autentična dokumenta na izložbi, te prikazivanjem inserta iz istoimenog filma Avde Huseinovića, prezentirane su razmjere zločina koje su se desile u BiH nakon 9. januara.

Radi se o primarnoj građi kojom su javnosti po prvi put predočeni veoma značajni dokumenti u kojima su, kako navode organizatori, nedvosmisleno prezentirane činjenice o 9. januaru i nastanku Republike Srpske.

Izvor: Fena

Prethodni članakU KS se osniva javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora
Naredni članakKomšić: Nismo odustali od BiH kod embarga na oružje, nećemo ni zbog embarga na demokratiju