Beganović: Ulažemo puno nade u naše mlade takmičare

Ovog ponedjeljka u emisiji „Sportske minute“ razgovarali smo sa Mernestom Beganovićem, majstorom Taekwondoa crni pojas drugi dan i licenciranim trenerom Taekwondo kluba Ilijaš. Beganović je govorio o takmičenjima, programu taekwondoa, upisu, istaknutim rezultatima, te o novoj sezoni.

Ove subote Taekwondo klub Ilijaš nastupao je na Međunardnom takmičenju u Hadžićima gdje je prisustvovalo više od 500 članova, a Taekwondo klub Ilijaš je predstavljao 21 takmičar.

„Ovo takmičenje je posebno jer je 15 naših članova prvi put nastupilo na takmičenju i oprobalo se u disciplinama borba, poomsae i brzi kick. Od tih 15 moram istaći Eminu Osmanović vrtićanac, osvojeno drugo mjesto u borbama, Imrana Subašića, osvojeno 2. mjesto srebrena u borbama kao i Imrana Mehinovića, 2. mjesto u brzom kicku. To su tri od 15 osvojenih medalja“ kazao je.

Taekwondo klub Ilijaš ima program namijenjen za različite uzraste djece.

„Najmlađi član našeg kluba mora imati četiri godine. Plan pod nazivom Taekwondo vrtić i igraonica se temelji na svestranom razvoju motoričkih sposobnosti kao jedinim preduvjetom za daljni razvoj djece u sportu, te savladavanjem osnovnih elemenata u Taekwondou. Kroz igrice i taekwondo igraonicu djeca odrastaju u sportskom duhu i zdravom okruženju“ rekao je Beganović.

Što se tiče prošle sezone, Beganović je istakao Federalno takmičenje na kojima su osvojili deset medalja, i dobili jednog prvaka Federacije kao i tri viceprvaka.

„Također, izdvojio bih prijateljski turnir otvorenog tipa “Mala olimpijada” koja je održana između tri kluba za naše najmlađe članove kroz koji su dobili prve medalje i paketiće. Nastupali smo na državnom prevenstvu gdje smo osvojili dvije bronzane medalje, tu je i nastup na Međunarodnom kupu Zenica gdje smo osvojili pet medalja i tu je ovaj zadnji turnir koji je donio dobar uspjeh i 15 novih medalja“ istakao je Beganović.

Početkom godine očekuje ih seminar, koji se svake godine održava kako bi nakon istog položenog dobili licence.

„Pored Mahira Brkića i mene, planiramo prijaviti još jednog dodatnog člana za pripravnika odnosno pomoćnog trenera, a to je Mirza Osmanović. U novoj sezoni će nam biti prioritet tri takmičenja na državnom, federalnom i kantonalnom nivou, gdje ćemo naše najmlađe članove početi voditi na jača takmičenja da steknu nova iskustva, naravno pored tih turnira ići ćemo i na prijateljske turnire“ spomenuo je.

Upis traje tokom cijele godine, a Beganović naglašava da pokušavaju održavati trening u tri glavne škole.

„Naš upis se vodi kroz podjelu letaka i trening časove koje vodimo u tri glavne škole, a to su OŠ „Hašim Spahić“, OŠ „Stari Ilijaš“ i OŠ „Podlugovi“ ,naravno obuhvatamo i područne škole. Trening se odvija na času tjelesnog odgoja gdje pravimo poligone kao i mali trening i demonstraciju taekwondoa gdje mališani pokušavaju proći te poligone i osjetiti trening  taekwondoa. Upis je besplatan tako da ko god želi da se oproba u ovom olimpijskom sportu, dobrodošao je. Termini su utorkom i petkom od 19:00 sati“ spomenuo je.

Taekwondo je jedan od najatraktivnijih olimpijskih sportova kojeg odlikuje iznimna brzina pokreta, snaga, dinamičnost, brzina reakcije, fleksibilnost natjecatelja i psihička stabilnost. Ovaj sport  sve je popularniji na našim prostorima i s njim se susreće sve više djece.

 

Prethodni članakNovih devet sjajnih medalja za KK “Rašid Buća”
Naredni članakMerjem Dedović: Ostanite dijete u duši, samo svoji i ne pokleknite trendovima