Bektić: Uslovi za treniranje su se poboljšali, ali čekamo završetak radova atletske staze

Atletski klub Ilijaš osnovan je 2007. godine i glavni trener Mirza Bektić je tu od samog početka. Uslovi za rad nisu uvijek bili sjajni, ali kako Bektić ističe to ih nije sprječavalo da osvajaju medalje na takmičenjima. Nakon skoro šest godina počeli su ponovo trenirati na pomoćnom terenu Gradskog stadiona, ali ima tu još dosta radova koji trebaju da se urade kako bi imali sve potrebne uslove za treniranje.

Bektić ističe da je sezona bila uspješna od dvoranskih takmičenja koje su imali u januaru i februaru i sva naredna takmičenja u aprilu, maju i junu i da su uzeli dosta medalja.

Sada nakon urađenog pomoćnog terena na Gradskom stadionu Ilijaš, članovi AK Ilijaš konačno imaju gdje trenirati nakon šest godina, ali Bektić napominje da za neke discipline i dalje nemaju adekvatne uslove.

„Kako su krenuli radovi na stadionu prije nekih šest godina, imali smo teške uslove za treninge. Trenirali smo na pomoćnom terenu, pa se staza skroz zatvorila. Pored toga smo postizali odlične rezultate. Sada kako je otvoren pomoćni teren sa umjetnom travom i ovaj dio plavi koje je dio out- linije nekih 320 m super nam dođe za treninge. Dok se ne uradi završetak atletske staze što je planirano, ovo nam je sad odlično i imamo dosta članova. U septembru je pretežno upis, imamo sada preko 50 djece. Što se tiče disciplina ono što mi možemo pokriti tu su sprinterske discipline  60 m, 100 m 200, 300, 400 m, 500 m, 800 m, bacanje vortexa, bacanje koplja, eventualno bacanje diska s obzirom na uslove, bacanje kugle i tu su i skakačke discipline skok u dalj i skok u vis. U OŠ „Podlugovi“ imam tu neku jamu pa je mi iskoristimo da djeca dođu i vježbaju jer je to jedina jama koju imamo“ istakao je.

S obzirom da je atletika bazični sport u odnosu na ostale sportove, djeca nakon nekoliko godina su spremna za neki drugi sport ako vide da atletika nije za njih, kazao je Bektić.

Pozivam djecu da se upišu u AK Ilijaš i svaki trening nam dođe po jedno ili dvoje djece. Kako su se poboljšali uslovi, drago mi je se djeca odlučuju za atletiku i super nam je trenirati na umjetnoj travi. Djeca su baš zadovoljna, nema povreda mogu dobro da trče i vježbaju. Planirano je da se uradi prava atletska staza sa šest staza imaju radovi da se dovrše. Treninge imamo utorak, petak i nedjelja u 17:40 na Gradskom stadionu. Zadržat ćemo se na stadionu sve dok nam vrijeme bude dozvoljavalo, a u dvoranu idemo samo ako moramo“ rekao je.

Sa trenerom Bektićem gostovale su i članice AK Ilijaš, tačnije njih pet, a to su Sara, Sumeja, Amina, Nur i Hena.

Sara Bektić (11) do sada je išla na razna takmičenja, a atletiku trenira osam i po godina i njezina disciplina je utrka na 600 i 800 metara.

Bacačke discipline su kod Sumeje Sokolar (14), ali prvenstveno kugla, te je išla na razna takmičenje i uvijek se vraćala sa medaljama.

Amina Majunović (13) trenira atletiku tri godine i njezine discipline su 60 m i skok u dalj.

Godinu dana već trenira devetogodišnja Nur Hasanović, kaže da voli da trči te da je zbog toga izabrala atletiku.

Hena Bektić (7) atletiku trenira tri godine i ističe da joj se sva takmičenja na koja je išla sviđaju, te je osvojila i puno medalja.

 

Prethodni članakČlanovi KK “Rašid Buća” osvojili šest sjajnih medalja u Lukavcu
Naredni članakVeliki svjetski filmski hit Pravednik 3 u četvrtak i petak u kinu Ilijaš