Komedija „Ja, Bosanac“ oduševila ilijašku publiku

Večeras je u kino sali Ilijaš publika imala priliku uživati u komediji „Ja, Bosanac“. Predstava je odigrana u okviru Manifestacije „Ilijaški dani 2022“, a radi se o hit komediji Indire Kučuk-Sorguč, autorice „Mahaluše“ i „Mahalaca“- najgledanijih komedija u BiH.

U Bosni je danas sve manje Bosanaca, onih endemskih primjeraka koji zbijaju šale na svoj račun i žive tako da nikom s njima nije tijesno. Lik Bosanca je lik zbunjenog čovjeka i radi  sve iz inata i prkosa. U inat svima, a protiv sebe.

Indira Kučuk-Sorguč, u programu Radio Ilijaša govorila  je o samoj predstavi.

„Prvi put igramo „Ja, Bosanac“ predstavu u Ilijašu, radujemo se tome. Ovo je stvarno naša predstava bosanskog mentaliteta, komedija o nama, komedija u kojoj se pjeva i puca, puno će se pjevati, manje pucati i vjerujem da će bosanski humor „raskraviti“ ilijašane. U predstavu će publika vidjeti kako se rodio taj Bosanac, od kolijevke kako ga je mati odgajala, kako je on odrastao, kako se oženio i na koncu da li on hoće da ode iz BiH. Zašto ne ide iz BiH, i zašto mu smeta Evropa? On je protiv svega samo nije protiv Bosne“ kazala je Kučuk-Sorguč.

U ovoj komediji publika je imala priliku pratiti Bosanca koji ima mišljenje o svemu, a nigdje nije prispio. Sve zna, a nema rezultata. U pogledu na žene on je izričit: samo tri žene su za voljeti, paziti i maziti (majka, žena i kćerka – ona koja ga je rodila, ona koja mu je rodila i ona koju je rodio), a sve druge su za trošit. U njega važi tri P: Pojest, popit i poklopit!

Glavne uloge igrali su Aldin Tucić u ulozi posljednjeg bosanskog bogumila i Negra Čičić u ulozi Evropljanke Čevljanovićke.

Oduševljena ilijaška publika gromoglasnim aplauzom nagradila je sjajni glumački dvojac  koji su uspjeli nasmijati publiku te dovesti ih do suza.

Prethodni članakMeđunarodni turnir „Cvijet Srebrenice 2022“: Prvo mjesto osvojila ŠF „TEMPO“ Ilijaš
Naredni članakBZK „Preporod“ Ilijaš: Koncert duhovne muzike okupio veliki broj građana