Bh. poljoprivrednici upozorili na težak položaj

Predstavnici udruženja poljoprivrednika iz cijele Bosne i Hercegovine sastali su se danas u Vogošći u namjeri da ukažu na težak položaj domaćih poljoprivrednih proizvođača tokom pandemije koronavirusa.

Poljoprivrednici su najavili mogućnost blokade institucija ili granica ukoliko se nadležni (ponovo) ogluše o njihove zahtjeve.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH, upozorio je da je koronavirus ostavio velike posljedice na poljoprivredu, što su evropske zemlje iskoristile da višak proizvoda plasiraju na bh. tržište.

“Kupovna moć građana Evrope je pala i kupovna moć bh. građana je pala. Evropa višak proizvoda želi da progura negdje i našla je ovdje prostora. Tako daju juneće meso po četiri marke, svinjsko po dvije i po, a mlijeko po 80 feninga. Niskim cijenama oni su ubili našu proizvodnju”, kazao je Usorac.

Upozorio je da ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ne vlada situacijom.

“Doveli su nas na prosjački štap. Nemamo kuda. Od 17.600 proizvođača mlijeka u RS-u sada ima 2.600. Tako je i u FBiH. Sve i jedan proizvođač koji je odustao od poljoprivrede nikada se više nije vratio u selo i poljoprivredu. Sela su prazna”, istakao je Usorac i dodao da proizvođači nemaju ništa od toga što jedan čovjek proizvede 110 miliona litara mlijeka.

“Je li interes države da ja proizvedem 110 miliona litara i da nema nijednog više proizvođača? Sela ostaju pusta. Ljudi iseljavaju, tako da se u gradovima nemaš gdje parkirati, a u selu nemaš koga vidjeti. Da nema korone, sve bi otišlo u inostranstvo”, rekao je Usorac.

Naveo je kako ministar Košarac najavljuje popis poljoprivrede 2023. godine, kada mu ističe mandat.

“Najavljuje da popiše koliko je ostalo onoga što nije upropastio. Šest decenija nije popisivana poljoprivreda i sad se on sjetio. Moramo se baviti suštinom. Suština je uvođenje carina. Imamo pravo prema CEFTA-i da ih uvedemo kada je ugrožena domaća proizvodnja”, istakao je.

Upozorio je da bh. poljoprivredni proizvođači ne proizvedu ni 50 posto potreba BiH.

“Mi smo danas ovdje jer su istekli rokovi koje smo dali. Ja ću predložiti da se blokira Vijeće ministara i Predsjedništvo, da pokažemo da oni nisu ovdje u Sarajevu da troše naše pare, nego da nama omoguće da zaradimo naše pare. Ako misle da nije moguće uvesti carine, neka se povuku sa svojih pozicija”, rekao je.

Usorac je istakao da je ministar Košarac tokom 2020. godine više puta obećao da će riješiti izvoz s Rusima, Turcima…

“Ništa nije riješeno. Njega ništa ne košta što nama obećava, a nas košta života, truda i rada”, zaključio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača BiH Vladimir Usorac.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, izjavio je da godima traže zaštitu domaće proizvodnje i da je moguće zaustaviti uvoz i uvesti carine.

“Pandemija koronavirusa nije otežala proizvodnju. Proizvodnja se povećava, ali je problem što je tržište manje. Kupovna moć građana pada, a država ništa ne čini da smanji uvoz”, istakao je Bićo.

(klix.ba)

Prethodni članakMreža mladih Ilijaš: Ljetni semestar počeo druženjem omladine svih ilijaških džemata
Naredni članakIlijašanka Nejra Kukić napravila interaktivnu slikovnicu za djecu