BiH čista od kasetnog oružja

Proces čišćenja kasetnog naoružanja u Bosni i Hercegovini je okončan, rekao je direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Saša Obradović i izrazio nadu da će do 2030. godine biti očišćena i od minsko-eksplozivnih sredstava.

Pronađeno i uništeno je gotovo 8000 komada. Veliki je ovo korak za BiH, imajući u vidu to, da se naša zemlja obvezala očistiti sva preostala poznata područja s kazetnim streljivom do 1. rujna ove godine.

U BiH je od kasetne municije od 2011. godine očišćena površina od 14,61 kilometar kvadratni na 140 lokacija, te da su pronađena i uništena 7.932 komada.

Oko 250.000 građana BiH, koji su nekada bili u opasnosti od smrtonosnih ostataka nakon rata, ponovo slobodno da koristi zemlju u ekonomske, rekreativne i druge svrhe.

Euforje spreman da pruži podršku vlastima u stvaranju sigurnog i stabilnog okruženja za sve građane BiH, kao i da je posvećen pružanju podrške BiH na njenom putu do potpunog oslobađanja od mina.

Izvor: BHRT

Prethodni članakPonovni javni oglas za izbor i imenovanje kandidata na poziciju predsjednika i člana Nadzornog odbora JAVNE USTANOVE “KULTURNO-SPORTSKI CENTAR I RADIO ILIJAŠ
Naredni članakDanas isplata invalidnina za august u Federaciji BiH